Cal Sort
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Pla de les Botges

  Coordenades:

  41.64262
  1.80781
  400714
  4610784
  Número de fitxa
  08053 - 123
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  001100700DG01A0001SK
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Actualment la masia de cal Sort ha estat rehabilitada com a casa de turisme rural i s'hi ha afegit cal Termenal, formant un conjunt d'edificacions destinades a una mateixa activitat, diferent per la que havien estat creades. El cos principal és de planta quadrangular i consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a sud-est. Els paraments són de pedra vista perquè s'han repicat. Davant la façana s'hi ha construit un porxo força ampli, amb pilars de fusta i coberta de teules.
  Ens consten les tines de cal Termenal, ara refetes com apartaments. De cal Sort, no sabem si en tenia ni si es conserven, però com totes les del voltant és molt probable que n'haguessin tingut.

  Masia del Pla de les Botges que ha passat per diverses denominacions al llarg de la seva història: cal Felix Font, cal Ferrer, ca la Rosaura i actualment cal Sort, dedicada al turisme rural. Entenem que en aquest cas Sort fa referència al cognom, tot i que podria tenir altres interpretacions toponímiques tal com relata el DCVB. En altres indrets de Catalunya, com a Les Garrigues, el topònim Sort o Sorteta és força freqüent per designar trossos de terra d'una partida.

  El Pla de les Botges és una zona situada en el veïnat de Sant Cristòfol, entre el torrent del Carner a llevant i el Torrent de la font del Tatxot. S'hi accedeix des del camí que mena al Carner per una pista de terra que acaba en un cul-de-sac. A l'esquerra del camí hi trobem diverses cases construïdes entre els segles XVIII i XIX. Les més característiques són cal Fuster, ca l'Agustí, cal Tinet o cal Termenals. D'altres només se'n conserven algunes restes, com la tina de cal Perrotet. A continuació d'aquestes s'han construit xalets moderns sense respectar la tipologia constructiva de les cases precedxents.