Cal Siscu / Cal Cisco / Cal Bujons
Copons

  Anoia
  Nucli de Sant Pere de Copons, 4, 08289
  Emplaçament
  Al nord-oest del nucli urbà, darrera del carrer on s'arrengleren les cases
  521m

  Coordenades:

  41.65034
  1.52842
  377461
  4612001
  Número de fitxa
  08071-62
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad: 08070A00600034
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Edifici cantoner de planta rectangular, format per tres cossos adossats, amb un jardí tancat i una zona d'horta. Presenta la coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i distribuit de planta baixa i pis. La construcció està ben rehabilitada, amb la façana principal orientada a llevant. Compta amb un portal d'accés rectangular, amb arc de descàrrega superior bastit en pedra disposada a sardinell. Al seu costat hi ha una petita finestra rectangular amb l'ampit de pedra. Al pis, cobrint lleugerament l'arc de descàrrega del portal, destaca un balcó corregut amb la llosana motllurada i la barana de ferro. Hi tenen sortida dos senzills finestrals rectangulars. A l'extrem de tramuntana del parament destaca un volum de planta quadrada adossat, distribuit en planta baixa i pis i cobert per una terrassa superior, amb barana de gelosia. Alhora, adossat a la façana de tramuntana de la casa hi ha un altre volum destinat a garatges i emmagatzematge. La construcció està bastida en pedra sense desbastar de diverses mides, lligada amb morter de calç i disposada en filades força regulars.

  Davant la façana principal de la casa hi ha un altre volum aïllat completament reformat, que forma part de la mateixa propietat.

  La casa forma part del petit veïnat de Sant Pere de Copons (o de Comalats), una antiga sagrera medieval centrada per una ermita romànica, que està situat al nord-est del nucli urbà del municipi. Tot i que l'edifici sempre ha estat propietat de la mateixa família, de cognom Torrents, es creu que el nom amb el que es coneix era el d'un avantpassat.

  GRAU LLUCIÀ, Roser (2011). "Gent i memòria dels veïnats, Sant Pere de Comalats, la Roquera…". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 32, p. 4. MUÑOZ, Natàlia (2007). "Renoms de Copons: Sant Pere de Copons i les seves masies". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 23, p. 29.