Cal Servitge nou
Castellfollit del Boix

Pla del Servitge. Sud-oest de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    BV-1081 agafar el camí de Can Prat, seguir pel camí del Portell del Grau. A la bifurcació agafar el camí del Pla del Servitge
    635

41.65042
    1.63902
    386671
    4611858
    08059 - 326
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Servitge es troba situat a poca distància de Cal Xic. És una construcció formada a partir de diversos volums annexes. El cos principal, correspon a un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. El frontis presenta una composició molt simètrica formada per tres obertures per planta. A la planta baixa s’obra el portal d’accés de llinda plana a la part central i una finestra per banda. A nivell del primer pis, on es conserven les obertures primigènies, s’hi obra una balconada a la part central amb barana de ferro amb una finestra a cada banda amb llinda de pedra. A la façana posterior de l'habitatge, s’hi documenta un volum annexa de planta rectangular amb la coberta a una vessant. En aquest espai s’hi ubica l’antic cup de vi i a la botiga o zona per emmagatzematge del gra. Aquestes construccions presenten un parament de pedra irregular i argamassa amb les cantonades de pedra ben escairada i col·locada a mode de cadena cantonera. Entrat al segle XX, a la banda de llevant del cos principal s’hi va annexionar un nou volum de planta rectangular amb la coberta a una vessant utilitzat com a galliner i conilleres. I, l’any 1924 es va edificar el magatzem. Es tracta d’un cos de planta rectangular, adossat al cup i a la façana nord de la casa construït amb pedra irregular i maons.