Cal Seba
Gaià

  Bages
  Vora la masia de Matamala, al sector oest del terme de Gaià
  Emplaçament
  Ctra BV-4401, al km 1,1 ctra BV-4402 direcció Galera i seguir pista asfaltada direcció N i N-E 3 km
  450

  Coordenades:

  41.93458
  1.89959
  408773
  4643098
  Número de fitxa
  08090 - 49
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  En ruïnes
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08089A003001200000YF
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Casa de pagès de dimensions mitjanes, actualment en ruïnes, emplaçada al costat de la gran masia de Matamala. Concretament, es troba 40 metres al sud, al costat de ponent del camí d'accés i a l'altra banda d'on hi ha una bassa. De la casa tan sols se'n conserven els murs perimetrals i alguns d'interiors però fins a poca alçada, excepte en el mur de llevant, que té un tram de més alçària. Les ruïnes es troben actualment cobertes per la vegetació i fins i tot hi han crescut arbres. A la part sud-oest del mur exterior s'hi veu una obertura que podria correspondre a l'entrada. L'interior de la casa sembla que estava compartimentat en dues crugies que seguien l'eix d'est-oest.

  Informació oral facilitada per Josep Burillo, de cal Simó de Matamala

  El gran apogeu de la vinya a la primera meitat del segle XIX va propiciar el sorgiment d'un petit nucli de casetes prop del mas Matamala: cal Simó de Matamala, cal Francisco, cal Correu... Es van establir en terres de Matamala, que era el mas principal d'aquesta zona. Li pagaven un cens per treballar les vinyes, més el contracte de parceria habitual, que era d'un quart dels fruits. Per les cases, en canvi, sembla que no pagaven res. Segons les inscripcions de les llindes, cal Simó de Matamala va ser construïda l'any 1856 i cal Francisco el 1859. Cal Correu no té cap data, però probablement es situaria entorn d'aquests anys. Sobre cal Seba, cal Jan i cal Rossinyol, que es troben en emplaçaments lleugerament més dispersos, no tenim cap notícia sobre el seu any de construcció. Probablement són d'aquesta mateixa època, però no descartem que poguessin tenir un origen anterior.
  El fet que cal Seba es trobi tan a la vora de Matamala fa pensar que podria ser un establiment més antic i vinculat d'una manera més directa al mas principal. Després de l'apogeu de la vinya al segle XIX la casa de Matamala va entrar en declivi, no sabem per quins motius en concret. En un moment donat cal Seba es va vendre a La Plana, de manera que la finca de Matamala acabava just en aquesta part tan propera. En el Registre de la Riquesa de 1883 cal Seba ja consta com una propietat de la Plana. Aleshores les seves terres en concret abastaven 42,81 ha, de les quals 6,19 eren conreades per tres parcers. El propietari era Josep Vilaseca, de Sallent. Entorn de 1960 Rafael Burillo, de cal Simó, va comprar la finca de Matamala. Llavors ja feia temps que la casa es trobava deshabitada i en ruïnes.

  BADIA, Josep M (2016). "Història", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 84.
  IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 10.