Cal Saubet
Oristà

Sector est del terme municipal
    A 300 metres per pista forestal de la carretera B-433, punt quilomètric 3'300

La majoria d'estructures que envolten l'edifici amenacen ruïna.
    Normes Subsidiàries de Planejament. Oristà. 1993
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Saubet és una masia situada en una esplanada a la carena del serrat dels Moros, per on passa la carretera B-433, a mig camí entre el castell de Toneu i l'església de Sant Salvador de Serradellops.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal i diverses estructures adossades al voltant. El volum principal, de planta baixa i primer pis està construït amb murs de càrrega de maçoneria de pedra amb cantonades diferenciades amb carreus treballats,. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada a l'est, presenta dos portals a la planta baixa, els dos amb brancals de pedra treballada però un amb llinda de fusta i l'altra amb la llinda reformada modernament. També a la planta baixa hi ha dues petites finestres emmarcades una amb llinda de fusta i l'altra amb llinda de pedra i amb els brancals de pedra reformats amb maó. Al primer pis hi ha tres finestres, dues emmarcades amb monòlits de pedra treballada i una amb maó.
    La façana nord té únicament una finestra ubicada a nivell de primer pis i emmarcada amb maó.
    La façana oest està dominada completament per diverses estructures agropecuàries amb teulada d'una vessant adossades al volum principal. La majoria d'aquestes estructures estan parcialment aterrades i van ser construïdes amb murs de maçoneria de pedra les més antigues i amb obra les modernes. Entre les estructures s'observen dues obertures al volum principal, una finestra emmarcada amb maó a la planta baixa i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada al primer pis.
    La façana sud també tenia diverses estructures adossades però actualment només en resten la base dels murs de maçoneria de pedra. Pròpiament a la façana no hi ha cap obertura.

Cal Saubet és una masoveria construïda probablement entre finals del segle XIX i principis del XX.