Cal Sastre
Gisclareny

A sobre de cal Berta a sota dels Castellots i roques de Cal Bisbe
    Al veïnat de Cal Berta. Pista de Bagà a Gisclareny pk, 12 . Passat cal Pedrals, pista a la dreta.

XVII-XIX
    Bo
    Restaurada recentment com a segona residència. Les dimensions de les obertures s'han ampliat i els murs han estat rejuntats amb ciment pòrtland.
    001503100CG97H0001YM
    Pere Cascante i Torrella

Masia d'estructura simple situada a damunt mateix de Cal Berta i completament restaurada. Es tracta d'una masia molt senzilla de planta quadrada, de dues crugies i composta per una planta baixa, 1 pis i un sota teulada cobert amb teulada a dues vessants de teula ceràmica damunt de cavalls i llates de fusta amb el carener perpendicular a la façana principal orientada a migdia on s'obre també la porta d'entrada o principal. Com al cas anterior (fitxa.86). L'edifici està construït damunt d'una terrassa artificial que aprofita part del pendent de la muntanya per a assentar-se. En quant a la distribució de les seves façanes hi ha un predomini del massís respecte el buit tenint en compte que la façana nord i propera a la roca mare és completament cega. La façana principal s'organitza mitjançant una porta d'entrada principal flanquejada per dues finestres a banda i banda i una balconera al primer pis amb les finestres situades a la mateixa posició que l'anterior. La façana de ponent hi té dues finestres situades a diferent nivell i a la façana de llevant s'hi adossa un cobert més aviat allargassat d'una sola planta i cobert amb teulada a un sol vessant. L'aparell de les seves façanes és de maçoneria de carreus de pedra mal treballats i escairats, units amb argamassa de calç i col·locats en filades irregulars. Únicament les cantonades són de pedra picada. La casa s'empra com a segona residència i no s'ha pogut accedir al seu interior. Davant de la façana hi ha l'espai corresponent a l'antiga era de batre el gra, avui utilitzat com a pati. Tot el conjunt ha estat restaurat modernament per a usos de segona residència.

La casa, tot i que manté les característiques pròpies de les masies del terme de Gisclareny, ha estat molt restaurada desfigurant-ne les dimensions de les obertures i afegint-hi uns porticons de fusta que li donen una aparença més aviat de "xalet" que no pas de masia tot i que manté els trets originals.

Masia documentada des de mitjans del segle XVIII amb el mateix nom. No sembla ser anterior al segle XVIII ja que el seu nom no figura al cadastre de 1776, tot i que no es descarta la possibilitat que tingués un altre nom tal i com passa en altres masies com la de cal Prim que corresponia amb l'antiga casa del Clot. A l'amillarament de 1873 esmenta que aquesta casa era a mans de Josep Campà hereus del mas Campà o Cal Ros on hi havia 4 persones majors de 7 anys, pagava 69 rals de contribució rural i 36 de contribució urbana. No pagava res per als caps de bestiar. Aquesta masia va sobreviure l'emigració de 1900 i encara avui es manté habitada com a segona residència.

CABALLÈ CANTALAPIEDRA, F (1995). Les tres-centes cases de Gisclareny. Albí. P.41. MARTIN, E (2005). Una mirada sobre la història de Gisclareny. P. 55. AHG. Cadastre de 1776. ACA. Llibrets de compliment pasqual. Amillarament de 1863. Extret de Martín, E; 2005. Annex 21. DDAA (2007) Catàleg específic de masies i cases rurals de Gisclareny