Cal Saravalls
Pujalt

Pel camí de les Torres de Més Avall a Gàver, després de Cal Rubió

XIV-XX
    BPU. Catàleg de Masies i Cases Rurals en Sòl No Urbanitzable. 2013.
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

Cal Saravalls és una masia d'origen medieval que ha estat reformada al segle XX. És un edifici de planta rectangular, perpendicular a la masia de Cal Rubio. Es composa de diversos cossos de planta baixa i pis, d'un i dos vessants. El frontis està unificat i presenta diverses obertures d'arc pla arrebossat, una de les quals té un ampit de pedra motllurada. Una part de la façana està tapada per un cos d'un nivell d'alçat, amb la part superior habilitada com a terrassa transitable. A l'altre extrem de la façana hi ha un gran portal de factura moderna i al costat té un contrafort. El parament dels murs és la pedra, que es troba revestida amb morter. Davant la casa hi ha una gran era, amb dos cossos annexes de pedra.

El mas Saravalls probablement es correspon amb l'antic mas Ces Valls, que ja apareix en la documentació de l'any 1329.