Cal Saltet
Puig-reig

Ctra. C-16, Km. 81, Polígon Ind. cal Saltet 08692 Puig-reig
    La Serradora Boix

Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Petita masia de planta quadrada, amb planta baixa, una planta habitatge i sota teulada. Coberta a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana de migdia i reproduint l'esquema clàssic de masia amb proporcions molt discretes. Les finestres es reparteixen per la façana, orientada a migdia i com la porta són enmarcades amb maó vist. La masia té els murs de pedra, còdol i morter de calç, els murs parcialment arreboosats i fienstes, portes i balcons enmarcats amb maó vist. La pedra destaca en les cantoneres perimetrals de la masia.

L'any 2000 s'hi va portar a terme una intervenció arqueològica d'urgència amb motiu de l'Estudi de l'Impacte sobre el Patrimoni Històrico-Cultural del "Projecte de Nova carretera variant de la carretera C-1411, Eix del Llobregat, d'Abrera a Bellver de Cerdanya". La direcció va anar a càrrec de Xavier Maese Fidalgo, de l'empresa Códex.

Tot i que les prospeccions arqueològiques han evidenciat restes ceràmiques d'orígen romà i medieval, l'atual edifici es una construcció de finals del s. XVIII propia d'una etapa de properitat agrícola que permet construir masies i roturar camps per a la producció de cereals i vinya.

SERRA, Rosa. Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa 1982