Cal Sala
Sallent

Plaça de Sant Bernat

Catàleg Urbanístic (26-5-1999)
    Institut Català del Sòl (Barcelona)
    Lluís Len / Jaume Perarnau

Conjunt de diferents naus industrials obrades en diferents èpoques i amb posterior reformes i ampliacions en cada una d'elles. Destaca l'edifici de dues plantes i carener a dues aigües al camí de Cabrianes (1935), amb una important torre d'aigües feta en formigó a la part posterior i un pont que comunica el pis superior d'aquesta nau amb la part alta de l'edifici més antic.

L'origen d'aquesta fàbrica es remunta a l'antiga farga d'aram de Pere Prat, existent a finals del segle XVIII i documentada així fins el 1811. L'any 1820 ja surt reconvertida en fàbrica de filats de cotó. Va ser cremada el 1822 pels revolucionaris i refeta per Sebastià Prat. L'industrial Teodoro Prat, des de l'any 1870 la feia funcionar amb el nom comercial de "La textil algodonera". L'any 1890 la va vendre als industrials sallentins Josep i Gaspar Sala.

BENET, Albert "Història del Bages" .- Ed. PARCIR .- Manresa 1988 .- Vol. II .- p.258