Cal Rutllat
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Claret dels Cavallers
    Emplaçament
    Camí de Claret Cavallers al trencall amb cal Fuster camí E i després S-W uns 200 m, trencall E 200 m
    584

41.82134
    1.6519
    388041
    4630818
    08229 - 569
    XIV-XVII
    En ruïnes, entorn abandonat
    08229A010000740000MU
    Jordi Piñero Subirana

Antic mas actualment en ruïnes emplaçat en un coster, a la vora sud d'un camí ascendent, prop del torrent de Claret dels Cavallers. Se'n conserven restes dels murs fins a una alçada d'un metre aproximadament, els quals conformen un cos residencial de planta més o menys quadrada, compartimentat interiorment amb unes quatre estances. La tipologia constructiva i les restes visibles denoten una obra força arcaica, de tradició medieval, amb un aparell fet de pedres allargades. La casa deu fer força temps que es va abandonar i ha conservat, per tant, l'estructura originària, sense cap modificació moderna. Al costat de ponent i als laterals s'hi observen restes d'antics coberts i marges de pedra seca de bona qualitat.

Mas que apareix denominat com cal Rutllat o cal Rutllan.
    Aquest mas no consta al Catàleg de masies del municipi.
    Informació facilitada per Pere Vidal.

Hom tenia constància documental de l'existència d'un mas Rutllat o Rutllan per referències indirectes en documents. Per exemple, en un document de can Serra de 1941 s'esmenta com a afrontament la carena de cal Rotllan. Tot i que ja fa molt temps que la casa es troba en ruïna, gent gran de la zona encara guardava memòria de la seva ubicació i del nom del mas. A partir d'aquesta informació poc concreta, es pot deduir que es tractaria d'un mas força antic, probablement d'origen medieval, i que hauria estat abandonat en un moment força reculat.