Cal Rosset
Balsareny

Bages
    Sector nord del terme municipal de Balsareny, molt a prop del nucli urbà de Navàs (anomenat Barri de Navàs).
    Emplaçament
    Des del poble de Navàs, Baixada de Castellet i seguir pel camí que va a la fàbrica Forcada, uns 150 m.
    340

41.89834
    1.88417
    407442
    4639091
    08018 - 223
    Noucentisme
    Josep Pons; Jaume Pons (paletes)
    Restaurada recentment
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 45: cal Roset.
    000803800DG03H0001EM
    Jordi Piñero Subirana

Casa rural d’estil noucentista que es troba emplaçada a l’esplanada formada per la terrassa fluvial del Llobregat, als afores del nucli urbà de Navàs però pertanyent al terme de Balsareny. Es tracta d’una construcció aixecada en una sola fase i de composició perfectament regular i simètrica segons un cànon clàssic. Adopta una planta quadrada i disposa de planta baixa més un pis i golfes.

La façana principal, encarada vers el sud-oest, destaca per una tribuna central sostinguda sobre dues columnes d’ordre dòric, amb una terrassa superior accessible des del nivell de les golfes. Al primer pis la tribuna és flanquejada per sengles balcons amb baranes de ferro. Les obertures són altes i esveltes, rematades amb arcs rebaixats i dotades amb persianes enrotllables. Els paraments de la casa són pintats de blanc, amb un sòcol que imita carreus lleugerament encoixinats, els quals s’eleven també a les cantonades, disposats de forma dentada. Les façanes laterals, distribuïdes en tres eixos d’obertures, segueixen una pauta similar, mentre que la façana posterior s’estructura en dos eixos d’obertures molt junts a la part central, amb una sola finestra a les golfes.

La teulada, a doble vessant, adopta un caient lleugerament còncau i consta d’un característic remat pla als dos vòrtexs del carener. Com a elements decoratius destaquen els cabirons de fusta sota el ràfec.

Darrera la casa es conserva un cobert antic, originari del mateix moment constructiu que la casa, on hi ha tines i l’antic celler. És obrat amb totxo i ha estat reformat en diferents moments.

Informació oral facilitada pels propietaris

En el cadastre, no sempre fiable, apareix com a data de construcció l’any 1857

Aquesta casa fou construïda entorn de 1931 per la família Roset, que procedien de la casa de cal Teixidor, a la Guàrdia de Sagàs. Els paletes foren els germans Josep i Jaume Pons, que també van encarregar-se d’aixecar la casa veïna de La Noguera, d’un estil de ressonàncies noucentistes molt similar. En aquest mateix moment van construir també el cobert que hi ha rere la casa, on hi ha tines i el celler. El matrimoni format per Josep Roset i Rosa Giralt tenia molts fills, i van triar un entorn industrial com Navàs per trobar més oportunitats de treball. Els Roset van comprar terreny al voltant de la casa, que fonamentalment era vinya, i el nucli troncal de la família va continuar dedicant-se a la pagesia. Fins fa uns anys en una de les façanes de la casa lluïen unes característiques lletres de color daurat que deien “Casa Rosset” però amb el temps van anar caient.