Cal Robert
Castellbell i el Vilar

Per sota les Comes

Ha estat molt ben rehabilitada pels actuals propietaris.
    Jordi Montlló Bolart

Masia situada al peu d'un turó rocallós, en el vessant meridional del torrent del Robert, en un aterrassament amb floracions rocoses damunt les quals s'aixeca la masia. Al seu voltant hi ha un seguit de rocs de grans dimensions fruit dels despreniments en llarg dels segles que donen a l'indret un encant paisatgístic especial. És de planta poligonal per adaptar-se al terreny, amb l'entrada a la part posterior, perquè a la façana de migdia hi ha un marge rocós. La coberta és a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal, orientada al nord. L'edifici principal consta de dues plantes, completada amb altres edificacions auxiliars que s'han construït en funció de les necessitats i que poden tenir tres plantes. A la façana principal, a mà esquerra hi ha el forn, que encara s'utilitza i a sota una antiga cisterna excavada a la roca reconvertida en llenyer. A la planta baixa, entrant pel darrera de la casa es conserva el celler, però no la premsa. Els paraments de la casa com els dels diferents annexos, són fets de pedra lligada amb morter de calç sense arrebossar. Les pedres cantoneres, estan més ben escairades i desbastades. Les obertures de la façana es distribueixen de forma irregular, i en destaca el portal amb llinda plana que porta la data 1676.

A la part del darrera, annexades a la casa tenen dues tines de planta rodona, en molt bon estat de conservació. Una d'elles s'està rehabilitant com a jacuzzi.

Els propietaris actuals ja fa 27 anys que hi viuen. Malgrat no tenir el corrent elèctric, l'han restaurada amb les comoditats actuals però respectant els elements patrimonials i la seva estructura. El nom del mas prové d'un antic propietari anomenat Robert Viladoms.