Cal Rial
Gaià

  Bages
  Al sector nord i central del terme de Gaià
  Emplaçament
  Ctra BV-4402 direcció Galera i seguir pista asfaltada uns 5,5 km. Es troba 500 m pssat cal Cisteller
  515

  Coordenades:

  41.93693
  1.92322
  410735
  4643334
  Número de fitxa
  08090-96
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  En ruïna, molt arrasat
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08089A004000550000YY
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Casa de pagès de dimensions mitjanes, en estat de ruïna, que es troba junt amb la casa de cal Cepillot a la carena d'un altiplà, vora el camí que va de Galera a la Vall de Vilaramó. L'edificació es troba molt derruïda, i tan sols se'n conserven els murs perimetrals fins a una alçada màxima de mig metre aproximadament. Sembla que tenia una planta rectangular, disposada més o menys en paral·lel a l'actual camí rural. A la part nord-est es conserven dues tines cilíndriques, una de més gran i una altra més petita. Les dues integrades dins de l'àmbit de la casa. Per fora, just al costat de llevant, el terreny forma una curiosa balma, amb un sostre de roca que sobresurt ostensiblement.

  Informació oral facilitada per Àngela Codina Codina

  A diferència de la casa veïna de cal Cepillot, no coneixem notícies documentals antigues d'aquesta casa. I el seu estat de conservació precari no permet fer-ne una datació aproximada per la tipologia. Sembla probable, però, que tingui un origen similar a cal Cepillot; és a dir, al segle XVIII o XIX. Ja entrat el segle XX, era habitada per la família de Simon Codina Fonts, que hi va viure fins a la dècada de 1930. El cap de casa, però, va morir a la Guerra Civil, concretament a la Batalla de l'Ebre, i posteriorment la família es va mudar. En aquesta època cal Rial pagava un cens al mas Peloses, força proper.

  IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm.53.