Cal Cepillot
Gaià

  Bages
  Al sector nord i central del terme de Gaià
  Emplaçament
  Ctra BV-4402 direcció Galera i seguir pista asfaltada uns 5,5 km. Es troba 500 m pssat cal Cisteller
  514

  Coordenades:

  41.93675
  1.92344
  410753
  4643314
  Número de fitxa
  08090-95
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  En ruïnes
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 16515
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08089A004000550000YY
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Casa de pagès de dimensions mitjanes, en estat de ruïna, que es troba junt amb la casa de cal Rial en la carena d'un altiplà, vora el camí que va de Galera a la Vall de Vilaramó. Se'n conserven els murs perimetrals i interiors fins a una alçada d'uns dos metres. La casa tenia una planta més o menys quadrada, i constava de planta baixa més un pis. La part de ponent, que queda a una cota més alta, s'ha conservat més integrament. Els murs són de pedra i també de tàpia. Al costat de migdia es conserva un portal de la façana posterior que dóna a una tina cilíndrica. La part baixa de la casa, on hi devia haver el portal d'accés principal, es troba en un estat de ruïna força avançat que no permet identificar-ne els elements. A l'espai interior es conserva una cambra semisoterrada coberta amb una volta de pedra, tal vegada un femer. La casa s'assenta parcialment sobre la roca natural. Fa relativament pocs anys es mantenia en un estat força més íntegre i encara s'hi podia veure el portal adovellat.

  Altres denominacions: cal Jepillot

  Aquesta casa podria ser originària del segle XVIII, tot i que no descartem un inici anterior. Les primeres notícies documentals que en coneixem són del segle XIX. Concretament, en el Registre de la Riquesa de 1883 apareix com a cal Jepillot. Les seves terres abastaven una superfície de només 6,32 ha, totes conreades pel seu propietari. Per tant, era un mas molt modest.

  BADIA, Josep M (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 84.
  IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm.56.