Cal Rei
Folgueroles

Carrer Major, 41
    Al bell mig del nucli antic de Folgueroles, davant de la plaça de l’1 d’Octubre

Revestiment degradat
    BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Edifici entremitgeres de planta rectangular i grans dimensions, amb un espai de jardí posterior amb accés des de l’avinguda de l’Atlàntida. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de maons sostingut amb una solera de llates i mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa, pis i golfes, amb la façana principal orientada a tramuntana. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. Destaca el portal d’accés, amb marxapeu de pedra, porta de dues fulles de fusta i la llinda gravada amb la inscripció “AÑY 1691” i el monograma de Jesucrist “JHS” coronat amb una creu llatina (com a símbol del Calvari), i inserit dins d’un baix relleu rectangular. La part superior de la llinda està gravada amb la inscripció “AVE MARIA PURISSIMA”, ubicada dins d’un baix relleu format per una franja horitzontal. Al pis s’obren dues finestres simples amb els ampits de pedra motllurats i un finestral amb sortida aun balcó simple amb la llosana motllurada i la barana de ferro tornejada. A banda i banda de la barana hi ha dues clavellineres de pedra motllurades, aptes per col·locar-hi torratxes. A les golfes hi ha tres petites finestres i una obertura hexagonal que recull el baixant de les aigües pluvials de la teulada. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides, disposada de forma regular. Els pisos superiors conserven part del revestiment arrebossat que els cobria.

Altres noms relacionats amb l’edifici: ca l’Aguilar.

Antigament, l’edifici era la casa pairal de la família Vilà-Català, formada pel mosso i la minyona dels anteriors masovers, dels quals l’heretaren. A mitjans del segle XIX, la casa era coneguda com a ca l’Aguilar i era propietat d’una família benestant del poble que tenia una important extensió de terres de conreu i estava emparentada amb la família del poeta folguerolenc Jacint Verdaguer. A partir de l’any 1855, aproximadament, en aquest edifici hi va dur a terme la seva activitat professional durant 18 anys el dr. Ezequiel Joan Aguilar i Soler i, al mateix temps, era la llar dels avis materns del novel·lista vigatà Martí Genís i Aguilar. Pel que sembla, l’edifici era un lloc de trobada on es decidien qüestions de caire municipal. El sobrenom de cal Rei prové dels darrers llogaters que hi van viure, abans que la família Aguilar s’hi tornés a instal·lar.

Tant el baix relleu rectangular com la franja horitzontal on hi ha gravades les inscripcions són conseqüència de la mutilació que patiren la major part de les llindes del poble que tenien elements de connotació religiosa, durant el conflicte bèl·lic de la guerra Civil espanyola (1936-1939). Un cop finalitzat el conflicte, molts d’aquests símbols foren gravats de nou.