Cal Ramonet de Pursals
Olvan

Pursals
    Emplaçament
    Carretera de Gironella a Prats de Lluçanès, prendre el trencall a mà dreta que porta a Can Llop, al creuament de Can Gironella continuar per l'esquerra.

42.038998570169
    1.9011390209198
    409050
    4654690
    08144 - 123
    Barroc
    Busquets, J.; Cascante, P.; Sellés, C.; Serra, R.
    Sara Simon Vilardaga

Masia d'estructura clàssica, coberta a dues vessants i amb el caraner perpendicular a la façana principal orientada a migdia, sector que es va ampliar amb una eixida l'any 1841, segons consta en el pilar, i que, per tant, va fer créixer les dimensions de la masia i el ràfec de la teulada. A la façana de tramuntana es conserva un pou aixoplugat per una teulada. L'accés actual de la masia és per la façana de llevant, on hi ha unes llindes encastades a la paret que porta gravada la data 1652, que potser corresponia a una porta o finestra, cosa que no es veu per l'arrebossat que ho cobreix. Dins la casa hi ha una habitació dedicada a oratori, concedit a mitjans s. XX, sota l'advocació de la Sagrada Família.

En un dels coberts de la casa és conserva un cup per tenir vi fet amb ceràmica vidrada.

Autoria de les imatges: Sara Simon, 2021.

L'any 1036 el monestir de Sant Pere de la Portella comprava dues peces de terra i una vinya del mas de "Porsals". En el capbreu de la Portella de l'any 1348 s'hi esmenten, en diferents apartats, les terres que limiten en Pursals però no hi consta que aquest mas pertanyés a la jurisdicció senyorial del monestir. A la documentació que es conserva a la casa hi ha un pergamí del 7 de març de l'any 1374 que es una compra-venda de la propietat i de presentació d'homenatge de Ramon Vicens, el nou propietari, a Pere Galceran de Pinós, senyor de les Baronies de la Portella. Després de passar per diferents amos, els actuals propietaris continuen anomenant-se Pursals.

BUSQUETS, J. (2002). Els masos de Pursals (inèdit)

BUSQUETS, J. (1997). "Un capbreu de la Portella de l'any 1348", a l'Erol nº 55, p.22-23.