Cal Quius
Rajadell

Sant Amanç de Viladés. NO del municipi
    Camí en direcció N. Que surt de la vil·la romana de S. Amanç sota el pont de la N-141 i de l'Eix T.

Restaurada
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-21

Casa de pagès de planta rectangular i amb coberta a doble vessant, amb el caraner perpendicular a la façana, amb cossos adossats a llevant i a ponent. El cos central consta de planta baixa més dos pisos. La façana principal -que mira al SE- presenta una porta rectanglar descentrada (està al costat est) amb brancals i linda de pedra. Les dues plantes superiors presenten també dues finestres a cada planta, enmarcades en brancals i llindes de pedra, i amb ampits motllurats. El cos de llevant té planta baixa i un pis, i al damunt una galeria amb arcades i al soterrani una cambra coberta amb volta. Aquesta cambra té uns recs la funció dels quals no és possible de determinar. El cos de ponent hostatja espais de treball, i llueix un ample porxo amb encavellades de fusta i coberta de teula. Te dues portes. Les parets de la casa són de maçoneria, arrebossades en part amb ciment i en part amb calç, de color beix.

Figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num.66).
    La casa es troba situada en una posició elevada respecte la vall del torrent de cal Prim, a tocar del cami que mena a Can Bruqueses i al Mas Centelles.
    L'entorn immediat esta ben cuidat.
    A la llinda de la porta principal s'hi observa una creu gravada. A la llinda de la porta del balcó del cos de llevant hi apareix la data gravada 1888, dins una senefa, i a sota d'una mena de creu inscrita. A la llinda d'una de les finestres de la planta primera de la façana principal es troba una espectacular inscripció gravada amb la següent llegenda enmarcada en una senefa: " Any 1866 29 de setembre". La llinda també presenta tres figures gravades, que podrien correspondre a oficis.
    A l'exterior hi ha un enorme tambor cilíndric, un possible corró, amb la data gravada: 1948. A la paret posterior exterior del cos de ponent també hi ha un corró, al terra.
    A cal Quius tenien arnes i s'hi feia mel.

Per les llindes de les finestres disposem de dues dates: 29 de setembre de 1866 i 1888. No podem assegurar que la data del 29 de setembre de 1866 correspongui a la "inauguració" de la casa. En qualsevol cas, aquestes inscripcions ens situen la construcció de l'immoble dins de la segona meitat del segle XIX.