Cal Quitzo Sant Quirze Safaja

Solana de Cal Guitzo
Els Cabanyals cap el sud, el primer a l'esq., el següent a l'esq. uns 600 m. Endinsar-se a l'esq.

Enderrocat i cobert de vegetació
Núria Cabañas

Cal Guitzo és un mas situat a la Solana de Cal Guitzo, a ponent del nucli de Bertí. Es un antic mas d'època moderna i contemporània de planta rectangular amb la façana principal orientada als sud-est de planta baixa i primer pis. L'accés principal conserva un dels brancals de grans pedres ben escairades. A l'interior es distingeixen diferents estances amb porta de llinda de pedra a excepció d'una de llinda de fusta. En destaca la conservació d'una espitllera situada a la façana principal. El parament dels murs és de pedra amb restes de material constructiu i lligat amb argamassa. Les parets interiors del primer pis conserven part dels arrebossats.

Altres noms: Cal Guitzo

A la zona de l'antiga parròquia de Bertí, entre els segles XVII i XVIII consta l'edificació alguns masos. Segons el llibre del Compliment pasqual de l'any 1882 ja apareix el mas de Cal Quitzo.