Cal Pujolar
Sant Salvador de Guardiola

Carrer de Dalt, núm. 48 (nucli urbà de Guardiola)

Jordi Piñero Subirana

Antiga casa de pagès que forma part del nucli urbà de Guardiola i que han conservat parcialment la tipologia i els volums originaris, tot i que exteriorment es troba força remodelada. Està situada al carrer de Dalt, junt amb altres cases del mateix estil. Originàriament era la mateixa casa que cal Trenca, adossada a la seva esquerra, i posteriorment l'immoble es va dividir. Per la dreta està adossada a cal Tomàs. La casa consta de planta baixa i dos pisos, amb coberta a dues aigües. La façana principal s'ha modificat amb l'afegit d'un petit cos amb una terrasseta, en el qual hi ha la porta d'entrada a la casa i la porta del garatge. Actualment la façana està arrebossada i pintada de blanc, i la resta d'obertures són també noves. A la façana posterior conserva un cobert fet de maó, que dóna a una tina. A l'interior de la casa els baixos conserven dues voltes de pedra.

Inscripció en una antiga porta de fusta conservada a la casa: Rafael Costa.
    Informació oral facilitada per Ramon Pujolar Sellerès.

El carrer de Dalt és part d'un antic camí anomenat "Camí Missader de la carena dels set forats". Es tracta d'un camí d'origen medieval que comunicava el que posteriorment seria el nucli de Guardiola amb l'església del castell. A finals del segle XVIII s'hi edificaren un seguit de cases de pagès de característiques similars. Totes es troben al costat dret del camí, que era propietat del Parrot de la Riera, ja que l'altre costat era propietat de cal Miralda i els seus propietaris no volien cedir cap terreny. Segons una inscripció conservada en una antiga porta de fusta de la casa, antigament hi vivia un tal Rafael Costa. A principis del segle XX Joan Pujolar Sagués, pare de l'actual propietari, va comprar la casa als propietaris del Parrot de la Riera. Llavors la van partir i la part del costat sud-oest (actualment cal Trenca) se la va quedar Pepita Cos. Entorn de 1950 hi van construir el cos davanter amb terrasseta. Pels volts de 1970 la família Pujolar va comprar la casa veïna de la dreta: cal Tomàs.