Cal Puig
Rubió

Passat el nucli de Rubió el primer a la dreta

XVII-XIX
    Enderrocada
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El Puig és una edificació d’època moderna situada en un turó amb una gran visibilitat. Es tracta d’una construcció de planta rectangular formada a partir de diversos cossos annexos amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i pis. Amb posterioritat, s’hi adossaren nous volums a la façana de ponent, que acollien la zona dels cups i de la premsa. A l’antic mur oest hi ha incrustada la biga que subjectava una premsa amb l’ant 1759 gravat. El frontis s’hi obren diverses finestres, algunes de les quals conserven l’ampit i el portal d’accés, d’arc de mig punt adovellat. A la façana de migjorn s’hi conserva part de l’antic rellotge de sol. El parament dels murs és de pedra irregular rejuntada amb argamassa, a excepció de les cantonades que son de pedra ben escairada i col·locada a mode de cadena cantonera.

Fitxa 010.EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

El Puig va quedar deshabitat quan els actuals propietaris, a la dècada de 1970 van construir-se una casa de nova planta al costat de l’antic mas. Segons la documentació, al segle XVII, hi havia un mas a la zona del Puig que pagava per les despeses de la lluminària de l’església de Santa Maria.