Cal Porter Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector sud-oest del terme municipal
A 8200 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 11'750.

Coordenades:

41.96511
1.91424
410030
4646473
08255-38
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XIX
Bo
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 013A00054
Jordi Compte i Marta Homs

Cal Porter està situat a l'extrem sud-oest del terme municipal, en una zona boscosa prop de la riera de Merlès, al sud de la casa de la Molina i al nord de la casa de les Canals dels Llucs.
És un edifici de planta rectangular amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Està construït amb murs de maçoneria de pedra amb morter amb algunes parets parcialment arrebossades, presenta cantonades diferenciades amb grans carreus de pedra treballada i està formada per planta baixa, un pis i golfes.
La façana, orientada al sud-oest, presenta un portal central emmarcat amb brancals i llinda pedra treballada (formada per tres blocs de pedra) d'arc deprimit convex. Dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada flanquegen el portal. Al primer pis es repeteix la mateixa disposició d'obertures: una finestra balconera emmarcada amb brancals i llinda de pedra treballada al centre i dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra flanquejant-la. A les golfes domina una gran obertura d'arc rebaixat emmarcat amb maó i dues finestres, de menors dimensions, emmarcades amb monòlits de pedra treballada, flanquejant-la.
La façana nord-oest presenta una petita finestra a la planta baixa i una finestra al primer pis emmarcada amb monòlits de pedra treballada.
La façana nord-est està tancada per un mur de pedra i algunes parets que formaven part d'antigues estructures agropecuàries. Al primer pis s'hi obre un accés, emmarcat amb pedra treballada, que dóna a un petit terrat on hi ha un cos adossat que sobresurt perpendicularment. A les golfes s'hi observa una finestra emmarcada amb monòlits de pedra, actualment tapiada.
La façana sud-est presenta una sola finestra, a nivell de primer pis, emmarcada amb monòlits de pedra.

Segons fonts orals cal Porter es va construir al límit del terme de la finca de la masia anomenada Vall de Vilaramó, que limitava amb el terme de la finca de la masia de Salelles, per tal de vigilar l'extracció de fusta del bosc que molta gent s'emportava.