Cal Polvorer
Puig-reig

Fonollet
    km 10 de ctra. BV 4131 pista asfaltada en direcció S-W. Passada esgl. Fonollet trencall a esq.

Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Masia de dimensions mitjanes que ha conservat les característiques tradicionals. Consta d'una edificació, distribuïda en tres naus, amb planta baixa, més dues plantes pis i sotacoberta, aquesta última afegida en època posterior com testimonia un canvi de dimensions de les pedres de les façanes. Aquesta edificació principal té adossat un cos més baix al costat sud-est, de planta baixa més pis. A la cantonada nord hi ha un petit cos de pedra que ha estat transformat en una terrassa feta amb materials moderns. Els murs perimetrals són de pedra semiarrebossada, amb les cantores fetes de carreus escairats. Les cobertes són de teula àrab a dues vessants, i el carener paral·lel a la façana principal. Les obertures tenen tancament de fusta amb llindes i brancals de pedra. A la façana principal destaquen el portal d'entrada, adovellat, i una galeria amb dos arcs lleugerament rebaixats.
    Al costat de ponent té una gran cambra semisoterrada, amb volta de pedra, que era el femer. Al nord hi ha una renglera de coberts que tenen els fonaments i parets de pedra, alguns dels quals ampliats amb maó.

Es conserven una trentena de documents referits a la casa. El més antic és de 1771 i la majoria són del segle XIX. El Catàleg de masies i cases rurals proposa la declaració de Bé d'Interès Local (BCIL) d'aquest element.

Domini de l'Orde militar del Temple des del s. XIII, la casa era coneguda com a ca l'Obrador, i encara apareix amb aquesta denominació l'any 1892. Posteriorment, els propietaris es deien Graner, però al final del segle XIX ja s'esmenta la casa amb l'alias de "cal Polvorer". Des de fa uns cent anys la família que hi resideix són els Ferrer.

SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
    GALERA, S., OLLER, J., RIERA, M.A. , SERRA, R. (1986). Els Hospitalers al Berguedà a l'època moderna, L'EROL núm, 15.
    AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa. 1.16