Cal Planell
Rajadell

Monistrolet. Mas Bosch. E. del terme
    Emplaçament
    Trencall de la carretera (camí ral) de Rajadell a Manresa, cap el S, des de La Cantina (Eix Km. 127)
    300

41.7295
    1.75107
    396129
    4620497
    08178 - 29
    En procés de restauració. Entorn descurat.
    Ref. Cad: 08177A00400018
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-2020

Masia formada per la casa principal, la lliça i una nau moderna que tanca el clos per llevant.
    La casa és un edifici de planta rectangular amb poques dependències afegides, i està composta per una planta baixa més un pis i golfes, amb coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana. Les golfes han estat remuntades, convertides en un segon pis. Els cossos afegits són laterals (a migdia i a tramuntana). Algun d'aquests afegits és modern, amb totxo. El material constructiu és la pedra, amb un arrebossat de color ataronjat a la part posterior. La façana principal, a llevant, dóna al barri o lliça (pati interior) que hi ha entre la casa i la nau. La casa presenta una entrada rectangular senzilla, pero amb una gran pedra com a llinda. A la dreta hi ha una altra porta, estreta, amb una reixa metàl·lica que llueix la data 1925. Les obertures (finestres i balcons) són petites, amb poc interès. A la part posterior de la casa s'hi aprecien restes de tines.
    La nau moderna, a l'E., es molt gran i de planta rectangular, amb coberta a doble vessant. És construïda en part sobre la base d'antics murs de pedra. Segurament corresponien a la pallissa.
    A l'era hi ha un pou (fitxa 163) i un parell de construccions en ruïna.

També coneguda com Cal Marquet. Figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num. 60).
    Assentada sobre una terrassa de la riera de Rajadell. A uns 35 metres al N. hi passa la via del ferrocarril Manresa-Lleida. La vegetació de l'entorn és rica i variada gracies al pas de la riera. En el PEP de 1993 figurava com en mal estat i abandonada. Segons el catàleg de masies, la masia està parcialment rehabilitada i actualment destinada a oferir serveis d'esbarjo i restauració. Des del 2001 disposa d'un espai de restauració i esbarjo al SE de la casa, amb 10 graelles exteriors i d'un servei de lloguer de taules així com un bar agroturístic, que actualment no funciona (2020). Era obert durant la temporada de primavera i estiu i tenia una capacitat de fins a 150 persones. Disposava d'una zona d'esbarjo amb parc infantil i espai per a jocs. El 2020 la masia segueix en obres.

Pel seu aspecte general, sembla una masia bastant recent. La construcció actual no sembla més antiga del segle XIX.. Havia pertangut a can Gallifa.