Cal Pla
Monistrol de Montserrat

Nucli urbà
    Davant el pont que creua el Llobregat

AMBIT REHABILITACION SL C/Ermengarda, 29 2n 1a. 08014 - BARCELONA
    Helena Garcia Navarro

Edifici construït a principis de segle XX aprofitant antigues parets de pedra del Palau Prioral. Consta de planta baixa i dos pisos, amb un gran balcó al primer nivell de la façana principal i finestres amb arcs de mig punt al segon pis. La façana és arrebossada, i la casa al darrera dóna a un jardí fet sobre el tram final del torrent de les Guilleumes.

El palau prioral va ser edificat al voltant de 1340, per Ramon de Vilaregut, prior del monestir de Santa Maria de Montserrat, com a residència del prior a la vila que començava a aparèixer al peu del monestir. Durant un temps l'edifici es va conèixer com la Sala, i va ser el lloc on va morir el seu principal promotor, Ramon de Vilaregut
    L'edifici va quedar desfigurat en el decurs del temps, i ha anat variant els seus usos, fins a convertir-se en hostal i oficina bancària.

Giralt-Rogent (1978). "Fitxa de l'inventari de patrimoni cultural europeu". Barcelona: Col·legi d'Arquitectes.