Cal Pitxaró
Vallbona d'Anoia

Carrer Major, 41. Nucli urbà

XVIII-XXI
    Rehabilitada 2001
    Núria Cabañas

Cal Pitxaró es una casa entre mitgeres situada a la banda nord del carrer Major, al nucli urbà de Vallbona d'Anoia. L'edifici, de planta rectangular, consta de planta baixa i dues plantes pis. El frontis, orientada a migjorn, s'hi obra la porta d'accés amb un finestral a la banda esquerra. A nivell de primer pis hi ha dues gran finestres amb sortida a un balcó corregut amb volada amb les cantonades arrodonides i amb una barana de ferro forjat. Al costat esquerra s'hi obra una petita fornícula amb una verge de reduïdes dimensions i a l'alçada del segon pis hi ha un petit balcó amb barana de ferro que s'hi accedeix a partir d'una terrassa.
    La façana està arrebossada i totes les obertures estan emmarcades amb rajols col·locats a mode de cadena. L'any 2001 va ser rehabilitada modificant en gran mesura la façana original. Durant les obres de rehabilitació a la coberta és va identificar una teula gravada amb la data 1735.

Cal Pitxaró era propietat de la família Tarafa. El Tarafa van heretar el negoci vidrier de la família Gralla quan Francesc Tarafa, vidrier de Mataró, l'any 1673 es va casar amb Magdalena Gralla, filla d'Antoni Gralla. Aquest mateix any, Francesc Tarafa es va associar amb el seu cunyat Mateu Gralla. Poc temps després Francesc Tarafa es va totalment amb la propietat del forn de vidre. El va succeir el seu fill, Antoni Tarafa i Gralla casat amb Magdalena Ricart l'any 1716. El seu successor fou el seu fill Antoni Trafa i Ricard. Els seus descendents van continuar amb aquesta activitat fins a inicis del segle XIX.
    Des del segle XVIII els Tarafa també es van dedicar a la pagesia. Durant la primera meitat del segle gran part de les propietats van ser administrades per Josep Tarafa i Bosch i posteriorment per Josep Tarafa i Rius.
    L'any 1890 consta la propietat a la viuda de Josep Tarafa.
    A inicis del segle XX una de les persones més importants de Vallbona era Josep Tarafa i Forns, de Cal Pitxaró, qui l'any 1915 dirigia la Unió Agrícola i Industrial, creada aquell mateix any. Aquest va vendre la casa on hi havia hagut el forn de vidre a Mateu Vilarrubí, qui hi va establir una barberia.

GUITIÉRREZ I POCH, MIQUEL. (2006): Entre el cep i el cotó: treball, terra i fàbrica a Vallbona d'Anoia (1800-1936) a Micellanea Aqualatensia-12. Ajuntament d'Igualada i Centre d'estudis Comarcals d'Igualada. Igualada.