Cal Piqué
Pujalt

Conill
    Pel camí d'Ivorra, després de Cal Joan Pau

BPU. Catàleg de Masies i Cases Rurals en Sòl No Urbanitzable. 2013.
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

Cal Piqué és una masia d'origen medieval que ha estat reconstruïda a finals del segle XX, tot ampliant-la i incorporant noves obertures. És de planta rectangular, consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa segons tres eixos d'obertures d'arc de mig punt emmarcades amb pedra, totes de factura moderna. Les finestes del pis tenen sortida a un balcó corregut de baranes forjades. A les golfes hi ha una única obertura biforada d'arcs lobulats i columneta central, també de factura moderna. A la façana de llevant s'hi adossa un cos de planta baixa i pis de nou amb un balcó corregut al pis. Entre aquesta façana i la posterior hi ha un cos perpendicular d'un sol nivell d'alçat que s'obre amb dos arcs de mig punt de pedra. Pel que fa a la façana de ponent hi ha un cos quadrat adossat, amb terrassa superior, i un carreu de la cantonada inscrit: "1770". El parament dels murs és de pedra lligada amb argamassa, sense revestir. Al voltant de la casa hi ha diversos annexes agrícoles.

La família Piqué és la propietària del mas Piqué des dels seus orígens, situats vers el segle XV. En una visita pastoral realitzada l'any 1685 a l'església vella de Sant Vicenç de Conill s'esmenta el Mas Piqué com a responsable de l'església. Amb l'auge de la producció vinícola de Catalunya, el mas va realitzar diverses reformes, essent la més destacada la construcció d'un cup l'any 1770, com indica la data inscrita en una de les pedres. Segons testimonis orals, la construcció del cup va suposar el desmuntatge d'una possible torre.
    El Mas Piqué era propietari dels masos de Cal Joan Pau, Cal Vicenç dels Bosc i Cal Quim Sastre, els quals eren parcers fins les acaballes de l'any 1940. A finals del segle XX la casa fou reconstruïda de nou.