Cal Pich
Sant Mateu de Bages

Pla de Sant Mateu
    Nucli de Sant Mateu de Bages: carrer que va de l'actual Ajuntament a la parròquia.

Catàleg de masies (núm. 220)
    Jordi Piñero Subirana

Casa força gran i amb una certa distinció que durant molts anys va ser la seu de l'Ajuntament. Es troba situada al nucli de sant Mateu i a prop de la parròquia, pràcticament adossada a can Basiga i cal Bonic, a un costat de l'únic carrer de Sant Mateu de Bages. Es tracta d'una construcció de planta rectangular, que consta de planta baixa més dos pisos, amb diversos coberts a ambdós costats. Antigament la façana principal era la que està encarada al sud-est. Està distribuïda en base a quatre eixos d'obertures de disposició simètrica. A la planta baixa hi ha un senzill portal que marca l'eix principal, amb dos balcons als pisos superiors. El de més amunt conserva una barana de ferro forjat que dóna certa distinció al que fou el principal edifici públic del municipi. La resta d'obertures són finestres que estan emmarcades amb pedra picada i llueixen uns ampits treballats que sobresurten. L'aparell és d'una certa qualitat, fet amb carreus més o menys escairats però disposats irregularment i amb restes d'arrebossat.. En un moment determinat aquesta façana va quedar obstaculitzada per la construcció de coberts i una terrassa al nivell del primer pis, de manera que va guanyar pes la façana que dóna a la banda del carrer. Aquesta, amb una distribució més irregular, compta amb diverses finestres que a les dues primeres plantes són emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Al pis superior té dos balcons emmarcats amb maó. Originàriament la casa era més curta, pràcticament de planta quadrada, i posteriorment s'allargà cap a la façana que dóna al carrer, de manera que ara sobresurt lleugerament respecte a les cases veïnes. Junt als coberta de la banda nord-oest, la casa té una escala exterior que dóna accés directe al segon pis. Tot i que el conjunt es troba actualment en estat d'un cert abandó, ha conservat en general la tipologia originària.

Informació oral facilitada per Neus Vilardaga

La casa de cal Pich podria ser una construcció anterior al segle XIX. No sabem amb precisió des de quan va ser seu de l'Ajuntament de Sant Mateu de Bages. Anteriorment, molts dels batlles del terme eren de la masia de Les Planes, per la qual cosa aquesta masia devia funcionar a la pràctica com a centre del govern municipal. Segons sembla, antigament les reunions del consell del terme s'havien fet a l'aire lliure a l'empara d'una alzina i, més tard, a la casa de Muntaner. Probablement a començament del segle XIX, quan es van constituir formalment els ajuntaments moderns, el govern municipal ja s'ubicava a cal Pich, concretament al pis superior, i s'hi accedia per l'escala lateral. Les plantes inferiors eren residència de diverses famílies. Durant aquest segle la casa es va ampliar i transformar, i la façana es dotà d'una certa distinció amb l'afegit dels balcons. L'Ajuntament es va mantenir al pis superior d'aquesta casa fins que fou traslladat a l'edifici actual, inaugurat l'any 2002.