Cal Piano
Navàs

Bages
    Sector est del terme municipal. Antic terme del castell del Mujal. Parròquia de Santa Creu del Mujal.
    Carretera al Mujal i St. Cugat del Racó. 300 m passat el Mujal, camí a la dreta (nord) uns 400 m.
    401

41.89169
    1.84628
    404289
    4638394
    08141 - 337
    1865
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 87.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental.
    08140A005000360000IL
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, emplaçada en un altiplà a l’oest del poble del Mujal. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més dos pisos) que té un cos adossat en forma de terrassa al nord i coberts de diferents alçades (amb dues tines) adossats a ponent, així com un cobert independent al sud de la casa i separat per un caminet.

El parament de la casa indica que es va aixecar en una sola fase constructiva, probablement el 1865. La façana principal, orientada vers migdia, és força allargada i sembla marcar dos nuclis lleugerament diferenciats. El principal és el de la dreta, configurat a partir del portal principal, coronat amb arc rebaixat, un balcó i una finestra. La part de l’esquerra té un segon portal, avui tapiat, i altres finestres, i potser corresponia a un segon habitatge o a dependències secundàries. Totes aquestes obertures són emmarcades amb pedra carejada, i el parament és fet amb pedra rejuntada amb morter.

En els darrers anys la casa ha estat reformada i, a la planta superior, s’han remodelat i ampliat les finestres. A part d’aquests canvis i la remodelació també de la terrassa posterior, la casa ha conservat bàsicament l’estructura originària.

Inscripció al portal principal: 1865.

Inscripció en una pedra cantonera del cobert: 1937.

Informació oral facilitada per Concepció Bertrana

No coneixem notícies documentals antigues d’aquesta casa que, tal com indica la inscripció del portal, podria ser originària del 1865. Segons una altra inscripció, el 1937 s’hauria construït el cobert. A finals del segle XX el propietari era un senyor de Barcelona, i entorn de 1985 la va adquirir l’actual propietària, que hi ha portat a terme reformes de millora.