Cal Perico
Orpí

Cal Perico. 08787. Orpí
    En una zona boscosa pròxima als Escots, a uns 600 m al sud-oest de Cal Palet. No hi ha camí.

Resten dempeus poques estructures.
    Jordi Seró i Ferrer. IN SITU SCP

Les restes del que havia estat Cal Perico es troben en una zona boscosa a tocar dels Escots, un camp situat a uns 600 metres al sud-oest de Cal Palet. De Cal Palet surt un camí que ens porta al camp dels Escots, aquest s'ha de travessar fins al final en direcció oest fins a trobar un altre camí que continuarem uns 50 metres fins a trencar a l'esquerra, on hi ha Cal Perico.
    De l'edifici només en queden alguns murs a poca alçada, que estaven fets amb carreus irregulars de pedra en filades horitzontals, però això ens permet apreciar la seva planta que era rectangular i amb diferents compartiments. Al sector nord encara es conserva el cup de vi.
    Es troba en una zona de bosc, i la vegetació ha envaït les ruïnes de l'edifici.

Davant la manca de documentació trobada amb el topònim "Perico", es planteja la següent hipòtesi que hauria de ser contrastada per estudis posteriors. En un document de l'any 1574 de l'Arxiu Parroquial d'Igualada s'esmenta "Pere Oriol Perco ( podria fer menció a Perico) del mansi de les Olmenes" . Posteriorment les Olmenes no torna a constar en cap document, però si " les Oliveres" que es contemporani a les Olmenes ( 1520, 1539, 1620, 1632, 1633). Més endavant, però, ja no es torna a citar i és possible que canvies de nom.