Cal Pere Joan
Santa Margarida i els Monjos

El topònim de Cal Pere Joan ja determina una zona de referència al municipi
    Al sud-est del castell convent de Penyafort. Situada en un punt alt a uns centenars de m.

Amenaça ruïna total.
    Tríade scp

Masia amb un cos principal de planta quadrangular amb planta baixa, pis i golfes amb coberta a dos vessants. Hi ha un cos adossat a la façana principal. L'accés a l'edifici es fa per un baluard amb arc de mig punt dovellat. El finestral de la façana té els brancals, escopidor i llinda amb guardapols de pedra, amb festejadors a l'interior. A l'entrada hi ha dos arcs diafragma rebaixats de pedra. Encara s'hi poden observar el cargol de ferro d'una premsa i un cup, tot i que hi ha molta runa per terra. També hi destaca una màquina trepitjadora de fusta amb els corrons i volant de ferro que es troba en força bon estat. El sostre de la primera planta està sobreaixecat i els portals de les dependències que donen a la sala disposen d'arc conopial. Les cantoneres de l'edifici estan fetes amb carreus de pedra. Hi ha unes dates en dos punts de l'edifici: a les golfes l'any 1670 i a l'entrada en una rajola hi ha la inscripció de l'any 1882.

GIRONA GALIMANY, Jaume (1985). Les nostres masies. Programa de la Festa Major 1985. Sta. Margarida i els Monjos.