Cal Peó
Avinyó

carrer Ponent n.8; Avinyó
    al Carrer de Ponent, núm.8

Marc Cucurella Pinilla

Edifici de dues plantes i golfes la part inferior del qual aprofita el desnivell del terreny i està excavat en aquest per la vessant de ponent. Té una superfície aproximada de 200 m2 i està construïda amb pedra lligada amb morter. Pel tipus d'edifici creiem que es construí al segle XVIII, tot i que la llinda, al patir exfoliació no ens ha permès d'observar-ne cap tipus d'inscripció.

Un dels carrers més antics d'Avinyó, on encara avui dia es poden trobar edificis del segle XIX. Avinyó ha estat històricament una població molt petita. Al fogatge de 1553 només ens consten 15 edificis o "fogs". Va ser sobretot a finals del segle XVIII i principis del XIX quan amb la crisis de la fil·loxera molts pagesos anaren a viure a la ciutat ja que aquí podien gaudir d'una solidaritat més directe, millors recursos i comunicacions que els permetien tirar endavant. La creació de les gran fàbriques funcionarà com a eix d'aquesta emigració cap al poble.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.