Cal Pentinat
Pujalt

C. Major, 9. Pujalt

XIV-XX
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

Cal Pentinat és una casa d'origen medieval que va consolidar-se en època moderna. A principi del segle XX la façana fou reforçada fins a donar-li l'aspecte actual. És un edifici entre mitgeres de planta baixa, pis i golfes i la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis presenta un enjub que actua de contrafort i li dóna un aspecte distintiu. La part del portal s'obre amb un pòrtic d'arc escarser de pedra disposada a sardinell, dins el qual n'hi ha un de les mateixes característiques. Aquesta estructura actua com a element de suport d'un balcó corregut situat al pis, delimitat amb baranes de forja, al qual s'accedeix pels dos finestrals d'arc pla arrebossat i el pòrtic d'arc escarser de pedra central. A nivell de les golfes hi havia encara un altre pòrtic de les mateixes característiques, situat entre dues finestres d'arc pla arrebossat. El parament dels murs és de pedra lligada amb morter, sense revestir. A l'entrada s'hi conserva un terra de mosaic fet amb còdols de riu de notable interès arquitectònic.

A Cal Pentinat hi viu des d'antic la família Botines. Al fogatge de 1553 ja hi consta un tal Joan Botines. L'any 1638 Baltasar Botines era l'alcalde de la vila de Pujalt, i va contractar els serveis de Joan Grau per a fer el retaule de la capella de la Puríssima Concepció.

GIRALT, C. (1995). El Retaule de la Puríssima Concepció de Pujalt. Ajuntament de Pujalt.