Cal Pau Boter
Vallbona d'Anoia

Carrer Major, 66. Nucli urbà

La façana presenta un mal estat de conservació de la pintura
    Núria Cabañas

Cal Pau Boter es un edifici situat a la banda sud del carrer Major, al nucli urbà de Vallbona d'Anoia. Consta de planta baixa, primer pis i segon pis amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. La façana està organitzada en dos eixos amb dos portals i un balcó amb volada i barana de ferro forjat i dos balcons més amb volada amb les cantonades arrodonides i barana de ferro forjat tant a nivell de primer pis com de segon pis.
    Totes les obertures es troben emmarcades amb un marc de pedra.
    La façana està revestida amb morter de calç amb un estucat imitant una obra de fàbrica de carreus ben escairats. Un dels portals té gravat l'any 1854 i conserva vitralls de colors.

Antigament hi havia hagut un taller de botes d'un tal senyor Pau, que va donar lloc al nom de la casa.
    La fitxa s'ha omplert amb dades estretes de la fitxa 08.22.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

Aquesta edificació te el seu origen en un establiment realitzat el 1849 per Bartomeu Rius Jorba i Teresa, la seva mare, en benefici de Pau Alemany, fuster de professió. Segons la inscripció de la portalada, la construcció fou el 1854.
    Els fusters de Vallbona, atesa la seva forta base vitivinícola, encara ben entrat el segle XX també es dedicaven a l'elaboració de botes de vi i portadores.
    L'activitat de fusteria la va continuar desenvolupant Josep Alemany Rius, fill de Pau.
    Segons el padró de 1924 l'ocupaven Miquel Alemany Sabaté (nascut el 1894) i Benita Mora Ferrer (nascuda el 1897). Miquel Alemany era també fuster.