Cal Parés
Avinyó

Avinyó
    200 m a l'oest del Pont Vell d'Avinyó

si, IPA
    Marc Cucurella Pinilla

Masia de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 1250 m2. Fou construïda sobre el terreny natural. La coberta és de dues vessants que fan el desguàs a les façanes laterals. L'acabat exterior és arrebossat i pintat de color blanc, la porta és amb llinda de pedra i les obertures emmarcades amb pedra carejada. A la planta baixa és mantenen el sostres amb volta. Hi ha tines que han estat obertes. S'hi observen intervencions i ampliacions de diferents èpoques, i trobem galeries a la façana lateral. Té dos coberts i una pallissa. Era l'antiga rectoria. Se situa a la sortida del nucli d'Avinyó.

L'actual masia de Can Parés fou inicialment seu de l'antiga rectoria molt propera a l'antiga església romànica d'Avinyó. Aquesta antiga rectoria va esdevenir en una data incerta del segle XVII, masia què és documentada ja l'any 1635 i en coneixem una ampliació de l'any 1808.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.