Cal Paradís
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Salo
    Carretera de Salo (BV-3002), al km. 9 cami en direcció nord uns 300 m

Catàleg de masies (núm. 15)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès força gran situada en una esplanada vora la riera de Salo i que actualment acull el restaurant del càmping anomenat cal Paradís. Consta d'un cos residencial principal, de planta rectangular, amb planta baixa més dos pisos, i té un cobert adossat al lateral esquerra amb una terrassa a la part superior. Es tracta d'una edificació força regular, que sembla aixecada en una sola fase. La façana principal, encarada al sud-est, es distribueix en base a tres eixos d'obertures. En el primer pis les obertures són en forma de balcons. Al pis superior són de tipologia diversa i han sofert modificacions. En general les obertures són emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Als murs lateral i posterior les finestres són més irregulars. Els murs són fets de maçoneria de bona qualitat, actualment a pedra vista. Els baixos de la casa conserven les voltes i, on hi havia corrals i tines, s'hi han adaptat els espais per acollir el restaurant del càmping. En general, el conjunt ha conservat força bé la tipologia i el volum originaris.

Al balcó de la façana gravat amb l'anagrama IHS
    Informació oral facilitada per Francesca Clotet Clotet (Paquita)

Els impulsors d'aquesta casa van ser la família Rovira, provinents de la masia propera de cal Quius. Al segle XIX aquesta era una família molt compromesa amb la causa carlista i, per la seva implicació en alguna de les guerres d'aquest moment, alguns membres van ser empresonats i la família va quedar en una situació econòmica molt precària i reduïda només a la part femenina. Aleshores, gràcies a la relació que tenien amb els propietaris de la gran heretat de les cases de Matamargó (Pinós) aquests els van cedir els terrenys per aixecar-hi una nova casa (cal Paradís), que data de 1850. Al llarg de quatre generacions els Rovira han continuat habitant-la. El 1886 el propietari era Francesc Rovira, casat amb Rosa Farrés. Un dels fills del matrimoni va ser el pare claretià Josep Rovira (1886-1966), destinat a terres de Colòmbia. A mitjan segle XX el propietari era Jesús Rovira Rojas, que es va casar amb Francesca Clotet Clotet, provinent de la família Clotet que tenia la botiga al poble de Salo. L'hereu d'aquest matrimoni va ser Jesús Rovira Clotet, qui l'any 1995 va obrir el càmping cal Paradís entorn de la casa pairal.

CAROL, Josep (1992). Salo, història d'un poble o Fills per l'Església, Casal Parroquial, Cervera, p. 17.