Cal Pallerols
Veciana

    Anoia
    Sant Pere del Vim
    Emplaçament
    Al costat de Cal Pallerols, al sud del nucli de St. Pere del Vim
    576

    Coordenades:

    41.67774
    1.52836
    377508
    4615043
    Número de fitxa
    08297 - 61
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Segle
    IX-XII
    Estat de conservació
    Dolent
    Les tombes no són visibles i el terreny està força erosionat. Hi ha un rebaix d'uns cinquanta centímetres d'alçada i un aplanament del terreny recent, com si es tractés d'una franja de protecció, al final del qual hi ha material constructiu modern.
    Protecció
    Legal
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Veciana (2007)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si (CC.AA, 4787)
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08298A001000690000IF
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Possible establiment d'època medieval i necròpolis adjunta. Les restes documentades dalt del turó, consisteixen en una construcció de planta semicircular de doble paret, assentada en l'extrem d'una gran roca triangular, en el vèrtex de la qual hi ha un rebaix també triangular. Per sota la roca hi ha un petit sender enllosat que comunica amb una segona plataforma ampla, plana i desproveïda totalment de vegetació que mesura entre quatre i cinc metres. Al costat extrem de les parets es van localitzar tres tombes de caixa de lloses, del tipus III de Zamora, però que actualment no són visibles.
    Amb les dades obtingudes fins el moment i sense una excavació extensiva es fa difícil assignar una funcionalitat a aquest conjunt, però per la seva ubicació amb un bon domini sobre la vall i a prop del nucli de Sant Pere del Vim, podria tractar-se d'una torre de control i vigilància del territori.

    Els materials es troben al Museu Comarcal d'Igualada. Durant el treball de camp s'hi va detectar gran quantitat de ceràmica grisa.

    Identificada pels membres de la secció d'arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada, l'1 d'abril de 1989.
    Durant la visita al jaciment s'ha detectat gran quantitat de ceràmica grisa alt medieval, en un tram de més de vint metres de llargària que ressegueix tot el filat de tancament de la finca. Però les tombes no s'han detectat. Els redactors de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic ja van observar com una de les tres tombes estava destruïda.

    GENERALITAT DE CATALUNYA (1983). Inventari del patrimoni arqueològic de l'Anoia. Veciana. Departament de Cultura de la Generalitat. Barcelona.