Cal Nas Llarg
Castellbell i el Vilar

Solell de la Barraca

Jordi Montlló i Laura Bosch

Masia del Solell de la Barraca, lleugerament elevada sobre el camí de La Calcina, a tocar de cal Tomàs. És de planta quadrangular i consta de planta baixa, pis i golfes. La coberta és de teules a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a sud-est. Els paraments són de paredat amb la pedra vista.
    A la part posterior hi té el cos de la tina i la premsa afegit, amb una coberta a dues aigües. A la llinda de la porta està gravat la data de 1829. A l'interior destaca la volta de pedra a la planta baixa. Just a l'entrar a mà dreta hi ha les escales que donen accés a la planta pis; són de pedra.
    La roca natura ha estat excavada i s'ha construït la casa al damunt.

Destaca l'alt mur de contenció al costat dret del camí que puja a la casa, fet de pedra.

El Solell de la Barraca és un veïnat de cases disseminades, sota mateix dels primers contraforts de la serra de Montserrat. També anomenat Solell del Barraquer, les seves cases són el Piteuet, ca la Roseta, cal Tomàs, cal Barraquer, casa del Pi, cal Josep o cal Rajoler, que està enrunada, el mas Blanc i cal Simon de la Calcina. L'any 1843 era el "Solei del Barraqué" i l'any 1920 s'anomenava oficialment "Soley de la Barraca".