Cal Muntades / Fàbrica dels Serrat
Rubí

C/ Avinyó, 2 08191-RUBÍ
    Al polígon industrial de la Ctra. de Terrassa, molt a prop de Can Rosés i els restes de La Bastida.

Juana Maria Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

Es tracta d'un conjunt format per un recinte tancat amb tres entrades generals, una a cada via pública. Està delimitat pels carrers Conflent, Avinyó, carretera de Terrassa i les altres indústries veïnes que es troben al costat de la riera. Existeix un grup d'edificacions perifèriques format per set cases que tenen entrada per la carretera i que formen una petita colònia industrial adossada a la tanca del recinte. Així mateix i al nord es troben dues petites naus i un transformador. La zona central del conjunt fabril està dividida en tres grans blocs d'edificacions, paral·lels entre ells, i orientats en direcció Est-Oest. 1/ El bloc nord es de construcció recent i està mancat d'interès pel propòsit actual. 2/ El bloc sud, consta de tres edificacions, la casa-porteria, una altra casa a l'oest, avui magatzem, i una nau industrial molt reformada respecte a la seva antiga estructura. 3/ El tercer bloc, situat entremig dels altres dos, disposa de dos elements, el més important dels quals, és situat a la banda oest. Es tracta de la nau més important de tot el conjunt, ja que és la que conserva pràcticament intacta la seva estructura i aspecte originaris de finals del segle XIX. Constitueix un edifici de planta quadrangular i amb dues plantes; la plataforma de separació entre la planta baixa i la superior està sostinguda per diverses columnes de ferro. Entre filera i filera la plataforma pren la forma d'una volta d'arc rebaixat reforçada per una barra de ferro horitzontal entre columna i columna (cada parella de columnes en disposa d'una). Tota la nau es troba arrebossada a l'exterior i presenta amplis finestrals a cada planta, per tot el seu perímetre (INVENTARI, 1999).

Va començar la seva activitat l'any 1891, essent fundada per Josep i Francesc Serrat per dedicar-s'hi a la producció de teixits de cotó (RUBÍ, 1993) . La primera peça va ser teixida el 1896. Va experimentar dos pics d'activitat: al llarg de la Guerra de Cuba, abans de 1898 i al llarg de la Primera Guerra Mundial. La crisis va arribar l'any 1934, en que va tancar les seves portes deixant sense feina els 170 treballadors que tenia (INVENTARI, 1999). Va ser incautat per les milícies antifeixistes l'any 1936 (GARCÍA, 1989) i s'hi va instal·lar una farinera organitzada per una col·lectiva de flequers, aprofitant material que havien aconseguit al front. Acabada la Guerra va ser comprada pels Espona, els quals amplien el negoci de les farines (INVENTARI, 1999).

BEL I CANO, Pere A. (2001) Façanes i elements urbans històrics de Rubí, a protegir. Projecte de treball a presentar a la Taula de Patrimoni, Full mecanografiat. CASTELL, EL (1999). Llistat de patrimoni industrial, Rubí, El Castell-Ecomuseu urbà. Document mecanografiat, 1999. GARCÍA I MAJÓ, Lluís (1989) "Que passà a Rubí durant la Guerra?". Butlletí del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, Núm. 32, p. 43-48. Rubí: Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí. INVENTARI (1999) Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya, Museu Nacional de Ciència i Tècnica de Catalunya. RUBÍ, 75 ANYS (1993) "Rubí. 75 anys a tot tren ". Butlletí del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, Núm. 37, p. 215-222. Rubí: Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí.