Cal Miquel
Navàs

Carrer dels Germans Sellarès, 17-27. Navàs

XIV-XX
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 20.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental. Nivell 6. AEA
    6791523DG0369S0001PQ
    Jordi Piñero Subirana

Masia d’origen medieval, de dimensions mitjanes, que ha quedat integrada dins el nucli urbà de Navàs. El conjunt ocupa gairebé una doble mansana i consta d’un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més dos pisos i golfes) amb un cobert adossat al sud (obrat totalment amb maó) i petites dependències a la part posterior (oest).

Tot i el seu origen medieval, la part exterior i visible de la construcció és obra bàsicament dels segles XVIII-XIX i començaments del XX. La façana principal, encarada vers llevant, sembla que fou remodelada l’any 1905, quan se li va donar una composició perfectament simètrica que s’ordena a partir de tres eixos d’obertures. A la primera planta destaquen tres balcons, el central de majors dimensions i ressaltat amb dues mènsules, i a la segona planta la galeria central amb tres obertures arquejades. Els paraments són de maçoneria, actualment a pedra vista, i totes les obertures són emmarcades amb maó excepte el portal principal, que ho és amb pedra carejada. En les façanes laterals la distribució de les obertures, més irregulars, ve marcada per un eix central. Aquí les finestres són emmarcades amb una franja d’arrebossat i pintat. Destaquen les dues finestres superiors, al nivell de les golfes, que estan rematades amb arcs ogivals. Són probablement fruit de la remodelació de principis de segle XX. La façana posterior, remodelada receentment, es caracteritza per un porxo annex a la planta baixa amb pilars de pedra i l’estructura de coberta de fusta.

Els anys 2005-2006 s’hi va portar a terme una rehabilitació important. Es va fer totalment nova la cara oest i part de la cara sud, on actualment hi ha una terrassa i el porxo. Es va eliminar un cobert mig ensorrat, el safareig i el corral que també es trobava en molt mal estat. En aquests treballs de rehabilitació es va fer l'arranjament de les quatre façanes i es va treure l'arrebossat de la façana principal.

En l’inventari fet el 1994 es va documentar la següent inscripció en una llinda: “JUAN 1905 ESPINAL”.

Aquest mas és d’origen medieval. En un principi era conegut com la Pobla, i ja apareix citat l’any 1313. Josep M. Badia també l’esmenta com un dels masos que apareixen en la documentació abans del fogatge de 1365-70 en el pla de Navàs. Eren el mas Navàs (Vall), Navarons de dalt, Navarons de baix, Casanova, Soldevila, Pobla i Oliver. Aquests masos pertanyien a la parròquia de Sant Genís de Masadella. També hi havia les Cases que pertanyia a la parròquia de Balsareny. No va ser, però, fins el 2010 que Josep M. Badia va poder relacionar el mas la Pobla, citat en els documents, amb l’actual mas de cal Miquel (BADIA, 2010).

Durant el segle XVIII el mas va ser reformat. A finals del segle XIX es van fer obres d'ampliació de la casa, incrementant la seva superfície habitable. En el Nomenclàtor de Masies de la Província de Barcelona 1861-1862, l’edifici és anomenat com a Can Miquel. Hi consta que era una masia (“casa de labor”), situada a 8,8 km de la capital de l’ajuntament de Castelladral. Tenia una edifici habitat constantment, de dos pisos. A principis de segle XX la façana principal va ser remodelada. N’és testimoni una llinda amb la data de 1905 i el nom del que aleshores n’era propietari: “Juan Espinal”.

BADIA MASGRAU, Josep M. (1984). “Dades arqueològiques i històriques entorn de Navàs”. Actes de la XXVI Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos (Manresa, 1981), 1er vol. Manresa, p. 115-121.

BADIA, Josep M. (1988). “Navàs”, Història del Bages, Volum II. Edicions Parcir. Manresa, p. 163-164.

BADIA, Josep M. (2010). Escrit sobre l’origen de Cal Miquel. Programa de la Fira de Primavera del 2010, dedicat als 50 anys del Barri de Cal Miquel.