Cal Miquel
Santa Maria de Merlès

Sector sud del terme municipal
    A 950 metres de la carretera BV-4401, punt quilomètric 13'250.

Cal Miquel està situada al nord de Sant Pau de Pinós al costat del camí que condueix a Ginebret.
    Es tracta d'una casa de planta rectangular formada per planta baixa, un pis i golfes, coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra, cantonades diferenciades i algunes parts amb ampliacions d'obra.
    La façana principal, orientada a l'est, presenta un portal emmarcat amb brancals i llinda de pedra treballada, amb una inscripció força erosionada i parcialment tapada per la base del balcó del primer pis, on hi posa: RDA (...)/ JOSEPH PLA. A dreta del portal hi ha una finestra emmarcada amb maó. Al primer pis hi ha dos balcons que comparteixen la mateixa base emmarcats amb pedra treballada i una finestra tapiada a l'esquerra. A les golfes s'hi obren dues finestres reformades i una finestra tapiada a l'esquerra sobre la vertical de la del primer pis. Tanquen la façana sud i est diverses estructures d'ús agropecuàri, una antiga masoveria que té la data inscrita a la llinda de fusta de la porta de 1808, i una porta de lliça coronada amb un travesser de fusta on hi ha la data de 1867 i una barbacana de doble vessant.
    La façana nord està totalment arrebossada. A la planta baixa s'hi obre una finestra moderna i una espitllera a la banda dreta. Al primer pis hi ha dues finestres reformades i a les golfes una finestra emmarcada amb monòlits de pedra a l'esquerra i una finestra balconera a la dreta. L'extrem dret de la façana està construït parcialment amb obra ja que correspon a part de l'ampliació de la façana oest.
    La façana oest construïda amb pedra i obra presenta a la planta baixa un espitllera i una petita finestra emmarcada amb monòlits de pedra. Al primer pis hi ha dues finestres balconeres, la de la dreta és una reforma d'una arcada, i quatre arcades d'una galeria, una de les quals tapiada. A nivell de golfes s'hi obren 5 arcades d'una galeria, una de les quals tapiada.
    La façana sud presenta dues portes reformades, una porta i una finestra emmarcades amb maó i una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha tres arcades de galeria, dos balcons emmarcats amb brancals i llinda de pedra bisellada i una finestra reformada. A les golfes s'obren tres arcs de galeria, una gran obertura apaïsada coronada amb llinda de fusta i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra.