Cal Miquel
Sant Pere Sallavinera

Plaça Major. Nucli urbà de Sant Pere Sallavinera

XVII-XX
    Reformat durant la segona meitat del segle XX
    Núria Cabañas

Cal Miquel es tracta d'una construcció datada del segle XVII i reformat durant la segona meitat del segle XX com a casa rural. És un edifici de planta rectangular amb la coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal orientada a migjorn. Consta de planta baixa, primer pis i segon pis, actualment convertit en habitacions però que antigament havia estat el paller. El frontis presenta una porta amb llinda de pedra que dona accés a la planta baixa. Al costat dret s'hi troba una petita finestra, tipus espitllera. A l'alçada del primer pis s'hi obren tres finestres, dues emmarcades amb pedres ben escairades. La finestra central s'hi troba inscrit l'ant 1687 i el damunt una inscripció posterior, probablement relacionada amb algun canvi de propietat o bé una reforma de la finca, on s'hi llegeix Francesc Ribalta mestre de casas 1791. A nivell del segon pis s'hi obren dues finestres d'arc de mig punt; l'original situada a la banda esquerra i que corresponia a l'entrada del paller i la de la dreta, oberta durant les reformes de mitjans del segle XX i que substitueix una petita finestra rectangular.
    Adossat a la façana de ponent hi ha un segon cos, actualment emprat com a pati amb dues portes d'arc de mig punt, una a la façana de migjorn i l'altra a la façana de ponent.

AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Pere Sallavinera. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.