Cal Menuts
Calella
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Cal Menuts és una casa d'estil modernista construïda a principi del segle XX. La façana principal està al carrer de Jovara i al carrer d’Anselm Clavé hi ha el pavelló de mar del mateix estil.
És un edifici entre mitgeres i de planta rectangular que s'estructura en una sola crugia. Consta de planta baixa i pis i té la coberta plana. El frontis ha estat modificat a la planta baixa amb la obertura d'una porta de garatge. Al pis hi ha dos finestrals d'arc lobulat amb la part superior profusament decorada amb motius vegetals, com també ho està la part inferior del balcó corregut amb qual tenen accés. Sota d'aquests també hi ha una sanefa en relleu amb motius florals. La barana del balcó és de ferro forjat amb motius florals. El coronament està definit per un capcer amb sis arcs lobulats cecs que descansen sobre mènsules de motius vegetals. Sobre seu, una cornisa amb una barana d'obra i motius vegetals als extrems. El tractament exterior del mur és arrebossat i pintat, amb els elements decoratius pintats de diferent tonalitat.
El pavelló de mar, situat al costat de mar de la finca, és d'un sol nivell d'alçat i té la coberta plana. Presenta tres finestrals d'arc lobulat que arrenquen d'un fris amb motius florals que enllaça les finestres entre sí. Al coronament té un capcer resseguit amb una motllura en relleu amb motius decoratius esculpits, acabat amb una barana de forja. L'acabat exterior és el mateix que a la casa principal.
Història
La petició de permís d'obra del pavelló de mar va ser presentada per Joan Bassols i Rosset, a través de Narcís Baronet i Lluís, el març del 1908. El pavelló de mar va ser projectat per l'arquitecte Josep Pausas i Coll. Es desconeix qui va ser l'autor de la façana principal.
Pausas era en aquella època l'arquitecte municipal d'Igualada, població on té la majoria de les seves obres modernistes, a banda de Barcelona.
Joan Bassols era el concessionari per a Espanya dels automòbils SPA (Società Piemontese Automobili) que tenia la seu al carrer Indústria, 9 abans 229-(entre Bailèn i Passeig de Sant Joan) de Barcelona.
Bibliografia
Catàleg del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Calella. 2005.
ESTEVES, A. (1997). Calella. Guia del patrimoni històric i artístic. Molins de Rei: Centre d’Estudis i Divulgació del Patrimoni.
Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Calella (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.