Cal Massana
Rellinars

Raval, 35

Molt ben arreglada i ben conservada.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Cal Massana és una propietat que s'alça en una llengua de roca del vessant esquerre de la Riera de Rellinars on s'aixeca el nucli antic del municipi (Raval). Es tracta de dues construccions principals i annexos de caire complementari closos, amb una entrada de doble batent, a ponent. El volum principal és una construcció de planta rectangular que consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lela a la façana principal, orientada a sud-est. L'entrada és a la primera planta i s'accedeix per la façana de llevant superant el desnivell del terreny retallant la roca natural. Els paraments són arremolinats i pintats de blanc.
    Al costat mateix hi tenim una altra construcció, que per les característiques constructives sembla més antiga. Es troba encastada directament a la roca, que ha estat retallada verticalment per encabir-hi les dependències de treball, com les premses, el celler o el cup. És de planta rectangular i consta de planta baixa i pis. La coberta és a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a ponent, en paral·lel a la façana de la construcció principal, quedant entre les dues una galeria, en part coberta, que comunica l'entrada amb un pati posterior, on hi ha l'accés a un dels cups. L'altre cup o tina, està adossat a la construcció principal i també s'hi accedeix per aquesta galeria. Els paraments d'aquest segon volum són de paredat vist.
    Un tercer volum s'ubica entre les dues construccions i el límit sud de la propietat. Es tracta de dependències destinades a bestiar. És de planta rectangular amb coberta a dues aigües i amb diferents alçats, adaptats a l'orografia. La planta superior era la porquera i la inferior el femer, amb volta de pedra tosca. A la part posterior del nivell de la porquera i ha una mica de cobert i l'antiga era.

L'Ajuntament creà la denominació de Raval com a carrer únic basant-se en el padró d'habitants de l'any 1888 i seguí la seva enumeració per les cases de pagès que integraven el poble a finals del segle XIX.

El 1750 és l'any que figura en el cadastre.
    Els actuals propietaris la van adquirir a principis de segle a la família Monfort.

MORENO, M. Dolors (1997). Les masies de Rellinars; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 73 - 81.