Cal Mas Ferrer Vell
Sant Salvador de Guardiola

Carrer de Dalt, núm. 60 (nucli urbà de Guardiola)

Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès que forma part del nucli urbà de Guardiola situada, junt amb altres del mateix estil, al carrer de Dalt. Es tracta d'una construcció aïllada, emplaçada en un petit promontori a la part més alta del carrer. La casa ha conservat més o menys els volums originaris, tot i que exteriorment es troba força modificada. Està formada per un cos residencial de planta rectangular, amb coberta a dues aigües. Consta d'una planta semisoterrània, plata baixa i golfes. Per la part exterior no conserva elements d'especial interès: els murs han estat arrebossats amb ciment i les obertures són pràcticament totes fetes de nou. Té un petit cos adossat al costat sud i diversos coberts a la part posterior.

Informació oral facilitada per Marc Sellarès

El carrer de Dalt és part d'un antic camí anomenat "Camí Missader" de la carena dels set forats". Es tracta d'un camí d'origen medieval que comunicava el que posteriorment seria el nucli de Guardiola amb l'església del castell. A finals del segle XVIII s'hi edificaren un seguit de cases de pagès de característiques similars. Totes es troben al costat dret del camí, que era propietat del Parrot de la Riera, ja que l'altre costat era propietat de cal Miralda i els seus propietaris no volien cedir cap terreny. Segons documents conservats a la casa, cal Mas Ferrer Vell es va construir el 1770 i podria ser la primera del conjunt, emplaçada a dalt d'un turonet que domina la zona.