Cal Marxant
Sant Pere de Vilamajor

Veïnat de Santa Susanna
    Pròxima al marge de ponent del camí d'accés a cal Regatxo.

XIII-XVIII
    En estat ruïnós.
    Virgínia Cepero González

Masia en ruïnes situada al veïnat de Santa de Santa Susanna, pròxima al marge de ponent del camí d'accés a cal Regatxo.
    És de planta rectangular, de grans dimensions, d'uns 22 m per 5 m aproximadament. L'alçada dels murs, uns 6 m, que es conserven íntegrament a la part posterior de la casa fins al carener, permeten deduir que constava de planta baixa, planta pis i golfes. La coberta era de teula àrab, a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal. La tècnica constructiva es basa en pedres d'origen local, de dimensions variables, disposades en filades irregulars, lligades amb morter de calç.
    A l'interior de la casa en destaca el forn, que es troba en bon estat de conservació.
    Es conserven també les restes de diverses dependències annexes.

Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08234055.

Segons la historiadora Mercè Aventín (vegeu bibliografia), en un document de l'any 1249 (Arxiu parroquial de Sant Pere de Vilamajor - Arxiu Diocesà de Barcelona), que correspon a la venda del domini útil del "mansum nostrum quem nos tenemus et habemus per ecclessiam Sancte Susanne et eius rectorem in comitatu Barchinone in dicta parrochia Sancte Susanne loco vocato apud viver mansum des Serradell", hi figura Pere Mercader entre els signants, el qual, hipotèticament, podria relacionar-se amb can Marxant.
    Consta en els diversos fogatges amb el nom de can Mercader, fins l'any 1920 quan es va abandonar.

AVENTÍN i PUIG, M. (1990). Vilamajor (872-1299). De la fi del sistema antic a la consolidació del feudalisme. Sabadell: ed. Ausa, p. 75.
    SARRIÀ i SARACHO, F. (2008). "Les Masies (II): el veïnat de Santa Susanna". Quaderns de Vilamajor, 7. Sant Pere de Vilamajor: Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor, 117.