Cal Marceldo
Castellfollit del Boix

Pla de Servitge. Oest de Castellfollit del Boix
    Camí de Can Prat al Pla de Servitge

s. XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Marceldo és una edificació d’inicis del segle XX situada a tocar del camí que mena cap al Pla de Servitge. Es una construcció formada pel cos principal amb dos annexes, un adossat a la façana de llevant i l’altre a la façana de ponent. El cos principal és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. El frontis està estructurat de manera simètrica amb tres eixos. A la part central s’obra el portal d’accés amb llinda d’arc rebaixat amb la inscripció: M.F. 1914 i amb una finestra a cada costat i a nivell del primer pis un balcó amb voladís i barana de ferro amb una finestra a cada costat. Totes les obertures conserven la llinda de pedra plana. A la part superior de la façana hi ha un rellotge de sol de l'any 1925 realitzat per P.P.P (Pere Plaxats Pons). Al cos de llevant és un edifici de planta rectangular amb la coberta a una vessant la qual segueix l’alineació de la coberta de la casa. Presenta dues portes, una a nivell de planta baixa i l’altre a l’alçada del primer pis. El cos de ponent, construït posteriorment, és un volum de planta quadrangular amb coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. Consta de planta baixa i pis. A la planta baixa té un portal d’arc de mig punt situat a l’extrem esquerre i dues finestres d’arc pla a nivell de pis. Totes les obertures estan remarcades amb un marc de maons. Al la banda de ponent de la casa hi ha la zona de l’era amb la pallissa; edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, situada a llevant.