Cal Marcas / Cal Marques
Castellví de la Marca

Al nord-oest del nucli de les Cases Noves de Cal Marques, en el vessant NO d'un petit promontori
    Emplaçament
    A l'alçada del quilòmetre 9 de la carretera B-212 (Vilafranca del Penedès-Sant Jaume dels Domenys) a

41.32164
    1.59995
    382826
    4575409
    08065 - 32
    I aC
    Caldria controlar-hi les remocions de terres.
    INVENTARI DEL PATRIMONI ARQUEOLÒGIC.
    Tríade scp

Jaciment arqueològic en conreu de vinya en el qual s'hi troben encara materials superficials d'època ibèrica i romana. Les notícies històriques fan referència a una sitja seccionada per la carretera, de la qual no en queda res. Les restes abraçarien des de la carretera fins el vessant d'un petit promontori al nord-oest. Podria tractar-se d'una ocupació amb sitges d'emmagatzematge a partir del segle I aC, a cavall entre la cultura ibèrica i romana. Per les notícies que en tenim el jaciment podria haver-se conservat en bona part.

Referència cartogràfica: mapa topogràfic de Catalunya 1:5000, Cal Margarit 447-3-1 (275-129). Institut Cartogràfic de Catalunya. 1a. Edició: juliol 1995

L'any 1952, el propietari dels terrenys donà la notícia de la troballa de materials arqueològics que havien aparegut al fer un pou, a en Pere Giró de la Secció d'Arqueologia del Museu de Vilafranca. També li mostra l'existència d'una possible sitja en el marge de la carretera, destruïda després a l'ampliar la mateixa. El mateix pagès li comentà que al fer les obres de la carretera havia aparegut gran quantitat de material ceràmic com aquell, segurament fruit de la destrucció de part del jaciment.

GIRÓ ROMEU, Pere.(1964-1965) "Notas de Arqueología de Cataluña y Baleares: Castellví de la Marca". Dins: Ampurias. Barcelona, vol.XXVI-XXVII, pàg.266. ESTRADA, J. (1969). Vias y poblamiento en el territorio del Area Metropolitana de Barcelona. Barcelona: Comisión de Urbanismo B65, pàg.62.