Cal Manadetes
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Carrer de la Carretera,68. Nucli urbà.
  Emplaçament
  La primer casa a l'entrada de Sant Martí de Tous a l'esquerra
  433

  Coordenades:

  41.56337
  1.52354
  376889
  4602352
  Número de fitxa
  08226 - 348
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08226A003000870000AF
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Cal Manadetes és una masia situada a l'entrada del nucli de Sant Martí de Tous. És un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a ponent. Consta de planta baixa primer pis i golfes. La façana principal s'hi obra la porta d'accés rectangular adovellada amb diverses finestres a la planta baixa i al primer pis. Adossat a la porta d'accés hi ha un annex circular, tipus torre, actualment habitable, que antigament havien estat els cup de vi. Té diverses obertures destacant les del primer pis d'arc de mig punt adovellades. Aquesta estructura s'hi adossa un altre annex de planta rectangular amb la coberta amb pendent vers a l'oest. A la façana de migdia s'hi adossa un annex amb una gran porta d'arc de mig punt adovellat amb l'any 1882 A S, corresponent a l'antiga pallissa. La façana de llevant disposa d'una porta a la planta baixa i dues finestres. D'aquest nivell en sobresurt un porxo amb dos arcs de mig punt amb els pilars de pedra. A l'alçada del primer pis hi ha diverses finestres quadrades i una porta que dona accés a una terrassa amb baranes de fusta situada sobre el porxo. A nivell de golfes s'obren tres finestres d'arc de mig punt. La façana posterior té una porta d'arc rebaixat adovellat, que antigament corresponia a la façana principal, i diverses finestres a la planta baixa i golfes. En el cas del primer pis s'obren tres balcons amb volada i barana de ferro forjat.
  Al nord-oest de la masia, hi ha l'antiga pallissa de pedra, amb el carener perpendicular a la façana principal i amb la coberta a dues aigües. Té una porta i una finestra amb llinda de pedra, amb la inscripció 180_.

  Segons informació cedida per Elisa Vidal, l'any 1652 es documenten les pallisses de Cal Manadetes utilitzades com a hospitals per aïllar els malalts de pesta. A la façana sud hi havia hagut una rajola on deia que havia estat utilitzada com a "Cuartel del Norte" possiblement durant les guerres carlines.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.