Cal Manadetes
Sant Martí de Tous

Carrer de la Carretera,68. Nucli urbà.
    La primer casa a l'entrada de Sant Martí de Tous a l'esquerra

XVII-XX
    Núria Cabañas

Cal Manadetes és una masia situada a l'entrada del nucli de Sant Martí de Tous. És un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a ponent. Consta de planta baixa primer pis i golfes. La façana principal s'hi obra la porta d'accés rectangular adovellada amb diverses finestres a la planta baixa i al primer pis. Adossat a la porta d'accés hi ha un annex circular, tipus torre, actualment habitable, que antigament havien estat els cup de vi. Té diverses obertures destacant les del primer pis d'arc de mig punt adovellades. Aquesta estructura s'hi adossa un altre annex de planta rectangular amb la coberta amb pendent vers a l'oest. A la façana de migdia s'hi adossa un annex amb una gran porta d'arc de mig punt adovellat amb l'any 1882 A S, corresponent a l'antiga pallissa. La façana de llevant disposa d'una porta a la planta baixa i dues finestres. D'aquest nivell en sobresurt un porxo amb dos arcs de mig punt amb els pilars de pedra. A l'alçada del primer pis hi ha diverses finestres quadrades i una porta que dona accés a una terrassa amb baranes de fusta situada sobre el porxo. A nivell de golfes s'obren tres finestres d'arc de mig punt. La façana posterior té una porta d'arc rebaixat adovellat, que antigament corresponia a la façana principal, i diverses finestres a la planta baixa i golfes. En el cas del primer pis s'obren tres balcons amb volada i barana de ferro forjat.
    Al nord-oest de la masia, hi ha l'antiga pallissa de pedra, amb el carener perpendicular a la façana principal i amb la coberta a dues aigües. Té una porta i una finestra amb llinda de pedra, amb la inscripció 180_.

Segons informació cedida per Elisa Vidal, l'any 1652 es documenten les pallisses de Cal Manadetes utilitzades com a hospitals per aïllar els malalts de pesta. A la façana sud hi havia hagut una rajola on deia que havia estat utilitzada com a "Cuartel del Norte" possiblement durant les guerres carlines.