Cal Magre Argençola

Anoia
Clariana
Situada a l'inici del camí de Clariana a Contrast.
497

Coordenades:

41.58757
1.47728
373079
4605106
08008-19
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
Popular
XVI-XVII
Bo
Han estat restaurats tots els elements del conjunt. Molts espais a través d'aquestes intervencions, han canviat el seu ús original.
Inexistent
Difícil
Residencial
Privada
002404700CG70E0001GU
Jordi Seró i Ferrer. IN SITU S.C.P.

Conjunt arquitectònic format per l'edifici principal amb funció d'habitatge, i diferents edificis complementaris d'aquest. Un baluard d'entrada tanca part del recinte, formant un patí interior entre l'edifici principal i els altres.
L'edifici principal és de planta rectangular i presenta soterrani, planta baixa, planta de pis i golfes. Té la façana a pedra vista, amb petits carreus irregulars disposats horitzontalment i bens ordenats. Destaca a la façana d'ingrés, que s'orienta a l'est, una entrada amb arc rebaixat adovellat A la resta de façanes no hi ha cap element a destacar. Presenta un ràfec d'una filada, amb la coberta a dos vessants i teula àrab, que sobresurt una mica.
Un edifici situat al nord-est, originalment era un molí d'oli, però les intervencions posteriors en aquest han canviat la seva tipologia i poc queda ja del molí.
L'edifici més al nord tenia funció de pallissa. Actualment s'ha reconvertit en habitatge, i és conegut com a " Can Rosendo".
L'entorn més immediat és caracteritza per boscos de pins i la riera de Clariana.

A l'entorn de la masia, i com a elements decoratius, trobem algunes restes de l'antic molí d'oli.

Desconeixem la història de l'actual edificació de Cal Magre, que amb la restauració sembla bastant moderna, tot i no perdre l'encant de la seva estructura. Però en la documentació de l'Arxiu Parroquial de Clariana, s'esmenta en un capbreu de 1606 on es citen diverses propietats d'aquests mas.