Cal Magre
Argençola

  Anoia
  Clariana
  Emplaçament
  Situada a l'inici del camí de Clariana a Contrast.
  497

  Coordenades:

  41.58757
  1.47728
  373079
  4605106
  Número de fitxa
  08008-19
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVI-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Han estat restaurats tots els elements del conjunt. Molts espais a través d'aquestes intervencions, han canviat el seu ús original.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  002404700CG70E0001GU
  Autor de la fitxa
  Jordi Seró i Ferrer. IN SITU S.C.P.

  Conjunt arquitectònic format per l'edifici principal amb funció d'habitatge, i diferents edificis complementaris d'aquest. Un baluard d'entrada tanca part del recinte, formant un patí interior entre l'edifici principal i els altres.
  L'edifici principal és de planta rectangular i presenta soterrani, planta baixa, planta de pis i golfes. Té la façana a pedra vista, amb petits carreus irregulars disposats horitzontalment i bens ordenats. Destaca a la façana d'ingrés, que s'orienta a l'est, una entrada amb arc rebaixat adovellat A la resta de façanes no hi ha cap element a destacar. Presenta un ràfec d'una filada, amb la coberta a dos vessants i teula àrab, que sobresurt una mica.
  Un edifici situat al nord-est, originalment era un molí d'oli, però les intervencions posteriors en aquest han canviat la seva tipologia i poc queda ja del molí.
  L'edifici més al nord tenia funció de pallissa. Actualment s'ha reconvertit en habitatge, i és conegut com a " Can Rosendo".
  L'entorn més immediat és caracteritza per boscos de pins i la riera de Clariana.

  A l'entorn de la masia, i com a elements decoratius, trobem algunes restes de l'antic molí d'oli.

  Desconeixem la història de l'actual edificació de Cal Magre, que amb la restauració sembla bastant moderna, tot i no perdre l'encant de la seva estructura. Però en la documentació de l'Arxiu Parroquial de Clariana, s'esmenta en un capbreu de 1606 on es citen diverses propietats d'aquests mas.