Cal Lluc
Saldes

Saldes. Cal Lluc. Carretera de l'Obaga. 08697 SALDES
    Carretera de l'Obaga, agafant-la direcció a l'Hostal Montserrat

IPA núm. 3606.
    Cortés Elía, Mª del Agua

Masia d'estructura irregular degut a les ampliacions que s'han fet en diferents èpoques, formada per un cos central amb la façana orientada a ponent, que presenta una balconada de fusta. La tipologia constructiva dels murs segueix les característiques de les cases d'alta muntanya de la zona, que aprofiten la pedra de l'entorn, essent aquesta malament tallada i disposada irregularment, sense cantoneres marcades, i la fusta és l'element principal de llindes de portes i finestres, així com per els balcons i sostres interiors. Està voltada de coberts, pallisses, corrals i corts seguint la tipologia pròpia de la zona que provoquen que es formi un baluard davant la casa. Destacant el tancament del pis superior de la pallissa amb fustes verticals desbastades de forma molt senzilla. Les cobertes de tots els edificis són a doble vessant.

Es tracta d'una de les moltes masies de la zona recuperades de nou i que segueix la tipologia freqüent. Bàsicament és una construcció del segle XVIII, senzilla , que va ser abandonada a mitjans del segle XX tot i que recentment s'ha condicionat com habitatge.

Inventari Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, fitxa núm. 3606. Generalitat de Catalunya. 1990.